Op dinsdag 7 mei werd onze post omstreeks 12.30 uur gealarmeerd voor een industriebrand aan de Petersweg in Sint Hubert. Het betreft een grote loods waarin een autoreparatiebedrijf is gevestigd.

Bij brandmeldingen voor industrie- en agrarische gebouwen worden door de brandweer meldkamer standaard een tweede tankautospuit (in dit geval Wanroij), een waterwagen en een Officier van Dienst opgeroepen. De waterwagen met ca. 15 m3 water zorgt voor voldoende water om het eerste kwartier te overbruggen en de Officier van Dienst geeft leiding aan de ingezette brandweereenheden.

Toen de tankautospuit van post Mill ter plaatse kwam werd er vooral rook tussen de golfplaten door naar buiten geperst. Terwijl onze mensen de toegangspoort probeerden te openen bezweken er een aantal golfplaten. Daardoor kon verse lucht met zuurstof naar binnen stromen en stond het pand binnen enkele ogenblikken volledig in brand. De Officier van Dienst heeft vervolgens opgeschaald naar grote brand waardoor post Haps voor assistentie kwam. Tevens is het grootwatertransport opgeroepen. Deze eenheid (Zeeland) is in staat met een zware pomp water over grote afstand (tot 3 kilometer) te transporteren om op deze wijze een goede watervoorziening te waarborgen. De hoogwerker uit Cuijk is opgeroepen om blussing met een waterkanon van bovenaf mogelijk te maken.

Het was direct duidelijk dat de grote loods van circa 50 bij 20 meter niet meer te redden was en besloten werd om te gaan voor behoud van het naastgelegen woonhuis, wat ook gelukt is.

De loods is gecontroleerd uitgebrand.

Omdat op deze loods asbesthoudende golfplaten lagen is ook de Adviseur Gevaarlijke Stoffen van de brandweer ter plaatse gekomen en zijn meetploegen ingeschakeld om de verspreiding van gevaarlijke stoffen in beeld te brengen. Vanwege de lage windsnelheid is de rookkolom met asbestdeeltjes in eerste instantie recht omhoog gegaan waardoor de verspreiding van asbest beperkt bleef tot een gebied van circa 10 tot 20 meter rondom het gebouw.

Vanwege de bouw van de loods met brandbare isolatieplaten en de inhoud, ongeveer 20 personenwagens, was de brand hevig maar ook van relatief korte duur. Om ca. 14.30 uur is daarom de melding brand meester gegeven. De nabluswerkzaamheden waren omstreeks 16.00 uur afgerond en voor de brandweer was de inzet daarmee beƫindigd.

De schade voor de ondernemer is enorm.

De ingezette brandweereenheden kijken terug op een inzet met maximaal haalbare resultaat en een goede onderlinge samenwerking.

Voor vragen of suggesties, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..