Als uw BV winst wil uitkeren, moet u eerst met glans slagen voor de 'balanstest'.

Het geld dat uw onderneming gaat uitkeren, mag namelijk niet ten koste gaan van de zogeheten wettelijke reserves. Uw onderneming mag pas tot winstuitkering overgaan als het eigen vermogen groter is dan het totaal van de volgende wettelijke reserves:

  • De reserve voor uitgifte van aandelen: kosten die uw BV maakt voor oprichting, uitgifte van aandelen en ontwikkeling mag u op de balans zetten en daarop afschrijven. Maar dan moet wel voor een gelijk bedrag een reserve op de balans staan.
  • Reserve voor deelnemingen: stijgt de waarde van deelnemingen in andere ondernemingen in vergelijking met de vorige balansdatum, dan moet u hiervoor een reserve vormen. Deze reserve vermindert als de houder van de deelneming een gelduitkering krijgt.
  • De herwaarderingsreserve: deze reserve is bedoeld voor waardevermeerderingen van materiële vaste activa, immateriële vaste activa, en voorraden die geen agrarische voorraden zijn. Hiermee maakt u op de balans zichtbaar dat bijvoorbeeld een machine of bedrijfsgebouw meer waard is geworden.
  • Reserve voor koersverschillen van een beleggingsmaatschappij: koersverliezen ten opzichte van de vorige balansdatum boekt u af van de reserve en koerswinsten boekt u juist bij.
  • Reserve voor omrekeningsverschillen: deze reserve houdt verband met omrekeningsverschillen in de waarde van bezittingen en schulden op de balans. Die verschillen kunnen ontstaan omdat er vreemde valuta in het spel zijn.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.