Rutte III wil de fiscale en juridische positie van ZZP-ers ingrijpend wijzigen. De aangekondigde nieuwe regeling (in het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’) moet per 1 januari 2021 ingaan. De huidige wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) komt te vervallen.

Het is de bedoeling dat er per 1 januari 2021 twee wettelijke maatregelen komen: een minimumtarief voor ZZP'ers en de mogelijkheid om een zelfstandigenverklaring te gebruiken voor werkenden met een tarief van minstens € 75 per uur. De invoering van een minimumtarief van € 16 was al eerder aangekondigd. Dit tarief moet ervoor zorgen dat ZZP'ers zijn verzekerd van een bestaansminimum en ondernemingen geen schijnzelfstandigen inzetten. Het minimumtarief is zonder de BTW en omvat geen directe kosten, zoals de kosten van materiaal. Jaarlijks wordt het minimumtarief aangepast op basis van de ontwikkelingen van het minimumloon.

Daarnaast komt er een zelfstandigenverklaring. Deze verklaring geeft aan 'werkenden en werkverstrekkers' de zekerheid dat de arbeidsrelatie voor de loonheffing en de werknemersverzekeringen niet is aan te merken als dienstbetrekking. De werkenden (met een tarief van minstens € 75 per uur) en werkverstrekkers kunnen de verklaring toevoegen aan een schriftelijke overeenkomst waarin zij vóór de start van de werkzaamheden afspraken maken. Eén van de voorwaarden is dat het gaat om werkzaamheden voor de duur van maximaal één jaar. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog kijken naar de plannen.

Commentaar: gezien de forse kritiek die er tot nu toe is geuit op deze nieuwe regeling is het sterk de vraag of deze regeling de kamerbehandeling gaat overleven. De kritiek op de nieuwe regeling is (terecht) fors en het kabinet wordt opgeroepen deze nieuwe regeling in te trekken.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.