Een gewone maar anderzijds ook aparte tijd van het jaar. De geboorte van Jezus wordt gevierd. Een bijzonder mens die toen hij ouder werd met name voor de arme, de mindere bedeelde ofwel de gewone mens opkwam.

De intentie van Kerstmis, doe goed, denk aan de ander, vrede, samen zijn, en nog vele andere positieve gedachten zijn volgens mij geweldig. Natuurlijk moet het niet bij de gedachte alleen blijven maar daar ligt wel het begin. Mierzoete kerstfilms vertellen ons het verhaal hoe het moet. Uiteraard is er nog wel wat spanning ingebouwd, de ups en downs zo welbekend ook in ons leven. Maar ze zijn nooit zo groot dat ze niet te overwinnen zijn. Het menselijke hart speelt een grote rol bij kerstmis zodat het een waar kerstfeest wordt. En daar kan ik gigantisch van genieten, het loopt altijd goed af. Liefde, vrede, samen zijn, spelen de hoofdrol een paar weekjes lang, om ons te herinneren dat het zo mooi is. Het knallende vuurwerk, een paar daagjes later, verstoort de illusie van rust. Anderzijds kan dit ook gezien worden als een uitbundig vieren van het leven, we sluiten het oude jaar af en gaan als het even kan vrolijk verder. Al mijmerend over ons mooie plaatsje Mill waarin zoveel gedaan wordt voor de medemens, betrokkenheid speelt om iedereen mee te nemen, bedenk ik dat de kerstgedachte ons niet vreemd is. Veel mensen nemen het hart-gevoel mee om iets te kunnen verwezenlijken. Dat dit niet altijd wil lukken hoort bij de ups en downs maar we streven naar een positief eind.

Onlangs was ik met mijn moeder bij de cardioloog en op een gegeven moment had hij het over het enthousiasme van het hart. In dit geval een hartklep en ik vond het geweldig: het enthousiasme van het hart. Thuis komend vroeg ik me af welke onderdelen in mijn lijf nog allemaal enthousiast waren. Bedenkend wat er allemaal in mijn lijf aanwezig is. Ik kan niet alles benoemen of weet waar alles zit en wat voor taak dit heeft in mijn lijf. En dan hebben we het nog niet over de calamiteiten, de excessen waar lijf en geest mee te maken hebben in ons leven. Inderdaad moet er wel een enthousiast hart zijn en dan neem ik voor het gemak ook maar het geestelijke hart mee, om alles tip en top te kunnen later draaien.

Kerstmis een tijd van liefde, licht, vrede, voor geestelijke en lichamelijk voedsel.

Ik hoef dit jaar alleen maar de soep te verzorgen en dat is eerlijk is eerlijk, toch ook wel een heerlijk gevoel. Daar wordt mijn hart enthousiast van. En dat een zoon niet aan het kerstdiner wil deelnemen, te druk, te veel prikkels, dat moet ook kunnen. Als iedereen dat respecteert draagt dit bij aan het mooie kerstgevoel.

Op weg naar 2020. Wat zal dit jaar ons brengen of anders gezegd hoe kijken we naar hetgeen ons opgediend wordt, waar we mee te maken krijgen en hebben te dealen. Positief denken, meer liefde en licht uitstralen zijn mooie gedachtes die me verwarmen. Nu nog het doen. Oprecht vanuit een enthousiast hart. Dankzij de dokter weet ik nu dat iedereen een enthousiast hart heeft. Het werd tijd dat ik me dat weer ging herinneren als het even niet mee zit. Luister naar je hart, je geestelijke hart die je enthousiast een richting opstuurt. We leven in één wereld; iedereen en alles is met elkaar op subtiele wijze verbonden. Hoe mooi en inderdaad ook moeilijk is dat te bevatten. Maar gelukkig weet ik nu van het bestaan af van mijn, en jouw en ieders enthousiaste hart.

Fijne kerstdagen en alle goeds wat mogelijk is voor 2020.

Tilly Gerritsma