Werkt u gedurende de feestdagen or andere perioden veel met vakantiekrachten? Vergeet dan niet de studenten- en scholierenregeling toe te passen.

Met die regeling kunt u als werkgever de in te houden loonbelasting berekenen op basis van een kwartaal in plaats van het werkelijke loontijdvak. Daardoor houdt u minder loonheffing in, en ontvangt de student of scholier netto meer loon. Om de studenten- en scholierenregeling toe te passen moet de vakantiekracht een schriftelijk verzoek bij u indienen, maar dat kunt u als werkgever ook voor hem doen. Gebruik hiervoor het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)’ en bewaar dit goed bij uw loonadministratie. De regeling geldt alleen voor:

  • Scholieren en studenten voor wie bij het begin van het kalenderkwartaal recht bestaat op kinderbijslag.
  • Scholieren en studenten die bij het begin van een kalenderkwartaal recht hebben op een gift of prestatiebeurs volgens de Wet studiefinanciering 2000 of de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.
  • Scholieren en studenten die bij het begin van het kalenderkwartaal recht hebben op een tegemoetkoming in de studiekosten volgens de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten.
  • Scholieren en studenten uit een ander EU-land, IJsland, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein die beschikken over een International Student Identity Card (ISIC).

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.