De eerste week van de versoepeling van maatregelen zit erop. De contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en nagelstylisten hebben weer een week kunnen werken. Dit wel binnen de ‘anderhalve meter economie’.

Weer naar school!

Ook de basisscholen hebben hun eerste week erop zitten. De kinderen mochten gelukkig weer beperkt naar school. Twee dagen les op scholen en twee dagen thuisonderwijs. Hierdoor kunnen de groepen gehalveerd worden.

Om de kinderen weer welkom te heten op school, en om aan te geven dat het echt kanjers zijn, hebben de burgemeester en ik een brief aan ze geschreven. In de brief hebben we deze toppers complimenten gegeven omdat ze het zo goed gedaan hebben thuis, maar ook gevraagd nog even vol te houden totdat alles weer normaal is. Ook hebben we in deze brief de ouders en alle andere lieve mensen rondom deze kinderen bedankt voor hun inzet in de tijd dat de kinderen thuis waren.

Sport

Niet alleen de basisscholen zijn weer begonnen, ook het sporten is weer van start gegaan. Voor kinderen tot 12 jaar geldt de ‘anderhalve meter regel’ niet. Boven de twaalf jaar wel. Met een afvaardiging vanuit de sportverenigingen hebben we al een aantal keren digitaal aan tafel gezeten om te kijken hoe we dat verder in kunnen vullen. Ook hebben we bij alle sportverenigingen geïnventariseerd of zij behoefte hebben om buiten de sportactiviteiten weer te hervatten. Ook in de openbare ruimte zijn hier mogelijkheden voor.

Je ziet mooie samenwerkingen tussen verenigingen tot stand komen. Eentje wil ik eruit lichten. De handbalverenigingen kunnen voor hun trainingen voorlopig gebruik maken van de kunstvelden van de hockeyvereniging. Ze regelen zelf hoe ze hier invulling aan geven. Een mooi voorbeeld van samenwerking en dorpskracht.

Horeca

Ook voor bijvoorbeeld de horeca is er weer enig perspectief. Maar ondanks deze verruiming kan er ook nog steeds veel niet, zolang er geen vaccin ontwikkeld is tegen dit verschrikkelijke virus. Al de mooie evenementen in onze gemeenten kunnen voorlopig geen doorgang vinden. Dat kan nog wel enige tijd duren. Ook blijft de regering de vinger aan de pols houden. Laait het virus weer op, dan kan de verruiming die nu is aangekondigd en al van kracht is, ook zo weer teruggedraaid worden.

Dus houd de voorschriften goed in acht: 1,5 meter afstand, regelmatig je handen wassen en hoesten of niezen in je elleboog.

Houd vol, dan zijn we het snelst weer terug in onze oude, vertrouwde tijd.

Wethouder Erik van Daal