Jaren geleden kocht ik een gloednieuwe auto, een rode Fiat Panda, zo’n eerste model maar dan wel met luxe stoelen.

Ik weet het, het is een guilty pleasure! Ik was dan ook helemaal in de ban van die auto. Maar tot mijn verbazing was ik niet de enige, ik zag namelijk plots overal rode Fiat Panda’s rijden die ik voorheen niet zag.

Ken je dat? Eerst valt je iets niet op en op het moment dat jou iets bezighoudt zie je het overal verschijnen. Ook zo’n verschijning is je verwacht een kind, of iemand waar je een nauwe band mee hebt verwacht een kind en plots zie je overal zwangere vrouwen…tja of uh je denkt dat ze zwanger zijn…. Hoe is dat mogelijk? Dit fenomeen noemen ze RAS (Reticulair Activate System) Op het moment dat je ergens je focus op legt, wat belangrijk is voor jou en dat als doel stelt, al is dat onbewust, stelt dat doel je RAS in werking, dat gaat automatisch. Dat wil dus zeggen als jij je focust op jou probleem wordt dat probleem alleen maar groter en groter. Focus jij op de oplossing op het doel wat je wil bereiken zal je snel dat doel voor ogen zien. Dat is precies wat jouw RAS doet. Maar zo werkt het ook met ROP (Roze Olifant Principe) Dat wil zeggen, sluit je ogen en zie geen roze olifant voor je, zie geen gele citroen voor je. Wat zie je dan? Juist een roze olifant en een gele citroen. Om dus op de juiste manier jou RAS voor jou te laten werken is het dus zaak dat je goed focust, Dus niet “ik wil geen paniek” of “ik wil geen angst” maar focussen op wat je wel wilt.
Ik wil vrijheid.
Ik wil zelfvertrouwen.
Ik wil me gelukkig voelen. Enz.
Daar waar je aandacht gaat groeit, gaat jou aandacht naar het negatieve, zal er meer negativiteit op je pad komen. Gaat je aandacht naar positieve dingen dan zal er meer positieve dingen op je pas komen. Aan jou de keuze!

Marion Roelofs
www.choicechangepower.nl