De afgelopen weken zijn we in onze collegecolumns vooral ingegaan op de Corona-crisis. Deze ongekende pandemie heeft enorme impact op onze samenleving en vraagt natuurlijk veel van onze aandacht en inzet.

Maar hiernaast lopen nog allerlei processen en projecten gewoon door. Zo hebben we de afgelopen periode hard en vol enthousiasme gewerkt aan de totstandkoming van het herindelingsadvies Land van Cuijk i.o. Op 9 juni hebben de vier colleges ingestemd met dit herindelingsadvies tot de vorming van de gemeente Land van Cuijk per 1 januari 2022. Het voorstel wordt op 24 juni ter finale besluitvorming voorgelegd aan de vier gemeenteraden. Om uw geheugen op te frissen, schets ik onderstaand het doorlopen proces op hoofdlijnen en ga ik kort in op de nog te nemen stappen. Zo nemen we elkaar mee op weg naar de nieuwe prachtige en krachtige gemeente Land van Cuijk.

December 2018 - januari 2020: Aansluiten bij het herindelingsproces

Op december 2018 namen de gemeenteraden van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis het besluit om het herindelingsproces voor de samenvoeging in gang te zetten. Zij gaven hun colleges de opdracht om het herindelingsontwerp uit te werken en een procesplan kernendemocratie te maken.
Een jaar later, op 18 december 2019, hebben wij als gemeente Mill en Sint Hubert de colleges van deze drie gemeenten (Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis) laten weten dat we graag gebruik willen maken van de - door deze colleges én de provincie Noord-Brabant - geboden ruimte om vóór 1 februari 2020 een besluit te nemen over de bestuurlijke toekomst van onze gemeente.
Omdat wij (college en raad) bij dit belangrijke besluit graag inwoners wilden betrokken, organiseerden we hiervoor in januari 2020 een inwonersraadpleging. Op basis van de uitslag van deze inwonersraadpleging nam onze gemeenteraad op 30 januari 2020 het besluit om aan te sluiten bij het al lopende herindelingsproces gemeente Land van Cuijk i.o.

Januari - april 2020: opstellen herindelingsontwerp

De stuurgroep Land van Cuijk i.o. heeft onze gemeente verwelkomd om als vier gemeenten gezamenlijk de nieuwe gemeente Land van Cuijk te vormen per 1 januari 2022.
Hiervoor heeft de stuurgroep een herindelingsontwerp voor vier gemeenten opgesteld. Op 9 april 2020 hebben de vier gemeenteraden hierover besloten. Dit herindelingsontwerp is daarna acht weken ter inzage gelegd. Ook de ondernemingsraden is gevraagd een gezamenlijk advies uit te brengen. De input uit de zienswijzen en het advies van de ondernemingsraden is verwerkt tot een herindelingsadvies.

April 2020 - juni 2020: herindelingsadvies

Dit herindelingsadvies bevat onder andere de grenzen van de nieuwe gemeente en de datum van herindeling. Het herindelingsadvies vormt de laatste formele stap in het besluitvormingsproces van de herindelende gemeenten. Op 24 juni staat dit herindelingsadvies op de agenda van de vier gemeenteraden. Als de vier gemeenteraden dan instemmen met het herindelingsadvies, geven zij daarmee definitief aan samen één gemeente te willen vormen. Een belangrijk moment dus!

Juni 2020 - 1 januari 2022: Provincie, Rijk, verkiezingen

Als de gemeenteraden hebben ingestemd, wordt het herindelingsadvies aangeboden aan het college van Gedeputeerde Staten van de provincie. Het college van GS biedt het herindelingsadvies, met haar eigen zienswijze, aan bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het departement van de minister bereidt een herindelingswet voor, die vervolgens vóór de herindelingsdatum ter besluitvorming wordt voorgelegd aan achtereenvolgens de Raad van State, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer der Staten-Generaal. In november 2021 vinden tenslotte verkiezingen plaats, waarmee de inwoners van de toekomstige gemeente Land van Cuijk de leden van de gemeenteraad kiezen, die met ingang van 1 januari 2022 in functie treden.

In de komende tijd blijven we u regelmatig informeren over het herindelingsproces. Wilt u nu al meer weten? Kijk dan eens op www.samenonderwegnaareennieuwegemeente.nl.

Antoine Walraven,
Burgemeester gemeente Mill en Sint Hubert