Vorige week donderdag mocht ik het jeugdlintje uitreiken. Het jeugdlintje is een onderscheiding van de jeugdgemeenteraad voor kinderen uit onze gemeente die iets bijzonders hebben gedaan.

Normaal gesproken reiken we dit lintje altijd uit op Koningsdag maar door het coronavirus hebben we dit mooie moment verplaatst naar de vergadering van de jeugdgemeenteraad. De onderscheiding ging dit keer naar de twaalfjarige kanjer Noah Peeters uit Mill. Hij reageerde erg verrast en trots. Noah werd aangemeld door Corrie Janssen omdat hij iedere twee weken haar scootmobiel en die van haar zoon schoonmaakt. Zij is hem hier heel dankbaar voor. Terecht zei zij: “Ik vind het heel bijzonder dat een jongen van twaalf jaar dit voor mij doet. Hij staat voor mij en voor anderen klaar. Een voorbeeld!” Dat kan ik alleen maar beamen. Noah is een echte topper en heeft het jeugdlintje meer dan verdiend.

Afscheid leden jeugdgemeenteraad

Tijdens de vergadering van de jeugdgemeenteraad namen we ook afscheid van de jeugdraadsleden die dit jaar in groep 8 zaten. De groep kan terugkijken op een leerzame tijd waarin ze met elkaar mooie dingen hebben bereikt voor onze gemeente. Bedankt Amber, Bente, Kanye, Esmee en Koen voor jullie inzet en veel succes in de toekomst!

Koninklijke Onderscheidingen vieren

Ook het uitreiken van de Koninklijke Onderscheidingen verliep dit jaar door corona ‘anders dan anders’. Tijdens de gebruikelijke lintjesregen op 24 april heb ik maar liefst negen inwoners mogen verrassen met de boodschap dat zij een Koninklijke Onderscheiding verdienen. Via de telefoon vertelde ik hen destijds dit heuglijke nieuws maar we konden niet naar hen toe om dit feestelijk met hen te vieren. Dat gaan we daarom alsnog doen en wel op vrijdag 3 juli. Deze dag is door het Rijk uitgeroepen tot alternatieve dag van de lintjesregen. Door de recente versoepelingen is het weer mogelijk om de gedecoreerden (met een kleine groep familieleden) alsnog uit te nodigen en onze grote waardering ‘live’ naar hen uit te spreken. De versierselen echt opspelden kan volgens de richtlijnen helaas nog niet maar ik kijk wel uit naar de overhandiging van de onderscheiding en feestelijke ontmoeting met dit prachtige gezelschap van drie Ridders en zes Leden in de orde van Oranje-Nassau. Suzanne Duffels, Guus Fonteijn, Carel van Genugten, Marcel Erkelens, Wabe Braam, Gertie Gerrits-Arts, Wilmien Heijs, Truus Vincentia Olçay-Thijssen en Bets van de Vorle-van Lith, ook vanaf deze plek van harte gefeliciteerd!

Herindeling Land van Cuijk

Woensdag 24 juni was weer een belangrijke mijlpaal in het herindelingsproces van onze gemeente. Tijdens een speciale raadsvergadering hebben onze gemeenteraad en de gemeenteraden van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis volmondig ingestemd met het herindelingsadvies ‘Prachtig en krachtig vanuit onze kern’. Nu het herindelingsadvies is vastgesteld wordt het doorgestuurd naar de Provincie. Het college van gedeputeerden stuurt het advies, voorzien van hun eigen zienswijze, vervolgens door naar de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister toetst het advies en zet het om in een voorstel voor een herindelingswet. Deze wet wordt dan vervolgens voorgelegd aan de Raad van State en de Tweede Kamer.

Na de mijlpaal van 24 juni zijn er dus nog een paar stappen te gaan in het officiële herindelingsproces, maar dat is niet meer aan ons. Wij kunnen ons nu volledig richten op het bouwen aan de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Ook u wordt hier natuurlijk bij betrokken. We kijken er naar uit om samen met u onze mooie nieuwe gemeente vorm te gaan geven.

Burgemeester Antoine Walraven