Op vrijdagochtend 3 juli organiseerde Ondernemerscollectief Mill een ontbijtwandeling. Deze begon om 6.45 uur bij cateraar Van Ivan.

Na een goede kop koffie gingen we van start met onze wandeling over het industrieterrein en de Spoorzone. Rob Vloet van heemkundekring Myllesheem vertelde ons onderweg aan de hand van oude foto’s over het ontstaan van de industrie in Mill. De eerste bedrijven werden vooral gebouwd in de omgeving van het Duits Lijntje. Zoals de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek St. Willibrordus, in de volksmond ook wel botterfabriek genoemd, en Stoomhoutzagerij Van Strijp, die later met zijn stoommachine ook een klompenfabriek en een houtbewerkingsfabriek voor karren, wielen en dergelijke kon aandrijven. Van Hout volgde het voorbeeld van Van Strijp en pakte het nog groter aan. De skyline van Mill werd jarenlang gedomineerd door hoge schoorstenen, waarvan de Grootste Leugenaar van Mill de laatste is die nog is overgebleven. De ketels werden vooral gestookt op kolen, die per trein werden aangevoerd en door de kolenboeren met de hand vanuit de wagons werden overgeladen op karren. Het zijn mooie verhalen van vroeger die nog meer gaan spreken als je op locatie bent en de foto’s erbij ziet. Het is dan ook een grote wens van de heemkundekring om samen met anderen, nog voordat Mill opgaat in de nieuwe gemeente Land van Cuijk, zo’n wandeling met fotopanelen te gaan realiseren. Aansluitend kan dan het verhaal van Sporen van de Oorlog verteld worden. Een mooi idee! Mijn steun hebben ze.

Koninklijke onderscheidingen

Diezelfde vrijdag 3 juli was landelijk uitgekozen om de uitgestelde uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen te laten plaatsvinden. De negen gedecoreerden en hun naasten waren hiervoor uitgenodigd in Myllesweerd. Op anderhalve meter was dat nog best even passen en meten want dan blijken er toch maar ongeveer 75 personen in de theaterzaal te passen. Eén voor één werden de gedecoreerden en hun partner naar voren gehaald en werd de onderscheiding uitgereikt. Vanwege Corona mocht de burgemeester dit keer niet zelf de onderscheiding opspelden. Dit werd overgelaten aan de partners, wat ook wel weer bijzonder was. Net als het feit dat men elkaar niet kon feliciteren zoals anders. We leven in een bijzondere tijd!

Kermis, zo gewoon mogelijk

Ook bijzonder, maar toch zo gewoon mogelijk, was de kermis in Wilbertoord afgelopen weekend. Kermissen mogen weer sinds 1 juli, maar wel op anderhalve meter afstand. Behalve kinderen onder 18, hiervoor geldt deze regel niet. Net zoals voor mensen uit één gezin. In de kroeg en op het terras geldt ook de anderhalve meter regel, en daar moet iedereen ook nog zitten. Staan mag niet. Dat is allemaal best ingewikkeld op de kermis, maar gelukkig gebruikte iedereen zijn of haar gezond verstand. Zo heeft iedereen toch van de kermis in Wilbertoord kunnen genieten. De kermis in Wilbertoord heeft ons ook weer geleerd hoe we ook de volgende kermissen leuk én veilig te kunnen laten plaatsvinden.

Dat die veiligheidsregels nodig blijven zien we dagelijks op het landelijke nieuws, als sommige regio’s weer in lock-down gaan vanwege nieuwe uitbraken. Laten we het daarom veilig houden. Ik wens u een fijne vakantie, veilig, maar toch zo gewoon mogelijk!