De afgelopen tijd krijgen we vragen van inwoners over de graafwerkzaamheden bij de aanleg van het glasvezelnetwerk. Het valt mensen vooral op dat de bestrating niet altijd meteen netjes wordt teruggelegd. Hoe zit dat nu precies?

Bij de aanleg van glasvezel zijn onze wijken en dorpen in gebieden ingedeeld. In ieder gebied wordt het werk in fases uitgevoerd. Eerst komt een graafploeg die een gleuf in de stoep maakt en een paarse buis in de ondergrond legt. Meestal worden meteen ook zwarte kabels door deze buis getrokken. In sommige gevallen gebeurt dat niet en dan steken er tijdelijk uiteinden van de paarse buizen boven de grond uit. Hiervoor komt er later weer een ploeg terug. De zwarte kabels gaan ieder naar een woning. De aansluiting in de woning wordt pas later in orde gemaakt, tenminste als de bewoner een abonnement bij een provider heeft afgesloten. Pas als alle graafwerkwerkzaamheden binnen een gebied zijn afgerond, kan het werk worden opgeleverd. Daar gaat soms enige tijd overheen. U zou dan kunnen denken dat de graafploeg uit de straat is verdwenen terwijl niet alles netjes is achtergelaten.

Oplevering

Als de aannemer aangeeft dat hij klaar is in een gebied, gaat de opzichter van de gemeente samen met de aannemer het gebied nalopen. Alle plekken die niet voldoen aan de kwaliteitseisen van de gemeente moeten door de aannemer hersteld worden. Uitganspunt is dat de kwaliteit gelijk moet zijn aan de situatie voordat het werk werd gestart. De aannemer kan dit (eventuele) herstelwerk zelf inplannen, maar onveilige situaties moeten uiteraard direct verholpen worden. Wanneer u een onveilige situatie ziet kunt u dit melden via De Fixi app. Dan zal meteen actie worden ondernomen.

Huis overgeslagen?

Soms vragen inwoners zich af of hun huis niet vergeten wordt bij de werkzaamheden. Deze verwarring kan komen doordat de paarse buizen niet bij iedere ‘glasvezel woning’ aan elkaar gekoppeld worden, maar pas een of twee huizen verder. Ondergronds kan uw huis dan nog steeds bereikt worden, zelfs zonder veel graafwerk in uw tuin. De glasvezel wordt onder hoge druk onder de grond naar uw woning gebracht.

Toch nog glasvezel?

Heeft u zich nog niet aangemeld voor glasvezel en bent u inmiddels van mening veranderd. Dan is het misschien nog niet te laat. Als de graafploegen nog bezig zijn in uw straat dan kunt u nog mee worden genomen in de werkzaamheden. Meld u hiervoor snel aan via: www.lvcnet.nl of www.e-fiber.nl.

Techniek onderwijs

Afgelopen maandagavond werd op het Merletcollege een bijeenkomst georganiseerd door de samenwerking tussen onderwijs en Industriële Kring. Samen hebben deze partijen een succesvolle subsidieaanvraag gedaan bij het ministerie voor het stimuleren van techniekonderwijs. Er is bij het bedrijfsleven in onze regio een groot tekort aan jongeren die een technische opleiding hebben afgerond. Tijdens de bijeenkomst kregen de aanwezige ondernemers een toelichting op het programma dat met het subsidiebedrag de komende vier jaar zal worden uitgevoerd. Het doel is om zoveel mogelijk jongeren te verleiden voor een technische opleiding. Daarvoor wordt aan technische bedrijven gevraagd om zo veel mogelijk snuffelstages aan te bieden zodat jongeren kennis kunnen maken met techniek in de praktijk. Dat kan een snuffelstage van een dag zijn, maar ook van meerdere dagen. Net wat in het bedrijf past. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk van dergelijke stages te gaan aanbieden via een website (hettalentenbureau.nl). Een prachtig initiatief wat mij betreft en ik roep bedrijven graag op om zich hiervoor aan te melden. Dat kan via dezelfde website.

Wethouder Jos van den Boogaart