Op dit moment werk ik, zoals veel mensen, zoveel mogelijk thuis en geef ik gevolg aan de dringende oproep van onze premier.

Vanuit mijn werkruimte thuis kijk ik uit over de straat waaraan ik woon. Het is minder druk met (verkeers)bewegingen dan ik gewend ben. Een goed teken, want de bedoeling van thuiswerken is vooral om reisbewegingen en sociale contacten zoveel mogelijk te voorkomen waardoor het virus zich minder snel kan verspreiden.

Begrip

Tegelijkertijd merk ik ook dat we niet alleen in ons eigen land, maar eigenlijk in heel Europa ‘corona moe’ beginnen te worden. Was er in het voorjaar volop begrip en ondersteuning voor de intelligente lockdown, nu ontstaat steeds meer discussie over de maatregelen die door het kabinet worden afgekondigd.

Aan de ene kant begrijpelijk, want de maatregelen hebben een behoorlijke impact op ieders leven. Met betrekking tot werk, sociale contacten en meer in het algemeen bijvoorbeeld de horeca en de evenementenbranche en eigenlijk de economie in zijn geheel. Maar van de andere kant is het virus niet weg en blijft het ook heel erg belangrijk om het coronavirus zo snel mogelijk de kop in te drukken.

Het helpt ook niet dat deskundigen over elkaar heen buitelen over wat we wel of niet zouden moeten doen. Ook in praatprogramma’s en actualiteitenrubrieken op tv gaat het nergens anders over. Dan heb ik het nog maar niet over social media, het uitgelezen medium om meningen op een vrij strakke manier te ventileren.

Wat we nu het beste kunnen doen, of laten, om het virus zo snel mogelijk de kop in te drukken, dat weet ik ook niet. Zeker niet als deskundigen elkaar tegenspreken. Een ding weet ik echter wel. Als we nu eens beginnen om de maatregelen die het kabinet afkondigt in acht te nemen, dan zijn we op de goede weg. Gelukkig denkt het merendeel van onze inwoners er ook zo over.

Zorg blijven bieden

Natuurlijk zijn de maatregelen niet fijn, het beperkt je in je mogelijkheden en contacten en het levert economische schade op. Maar dat neemt niet weg dat we alles moeten doen om de toenemende besmettingen en de daarmee gepaard gaande ziekenhuis en ic-opnames een halt toe te roepen. Want een ding staat voor mij wel vast. We moeten de zorg kunnen blijven bieden aan mensen die dit echt nodig hebben.

Tenslotte zou ik willen vragen om oog te hebben voor mensen die dit echt nodig hebben. Informeer eens bij je buren, of bekenden of je in deze moeilijke tijden iets voor ze kunt betekenen. Een klein gebaar doet vaak al heel goed.

Alleen samen krijgen wij het virus er onder.

Wethouder Erik van Daal