2020 jaar geleden ergens hier heel ver vandaan waren Josef en Maria onderweg met een ezel. Er moest namelijk een volkstelling gehouden worden voor de toekomst van het land.

Omdat Maria hoogzwanger was werd het op een gegeven moment toch de hoogste tijd om een slaapplaats te vinden. Waar ze ook aanklopten, niemand had plek voor hen. Er was nergens huisvesting beschikbaar voor deze “spoedzoekers” en van een Tiny-house had Josef, die zelf timmerman was, nog nooit gehoord. Uiteindelijk vonden ze toch onderdak in een stal op de hei waarin een “eenzame” os verbleef.

Diezelfde nacht werd Jezus geboren in het bijzijn van de os en de ezel die samen voor (duurzame) warmte zorgden. Maria en Josef waren vervuld van trots en blijdschap en heel in de verte hoorden ze de Engelen zingen. De herders op de heide hoorden dit ook en gingen met hun schaapskudde op zoek. Eenmaal het kersverse gezinnetje gevonden te hebben knielden zij op gepaste afstand bij Jezus neer. En zo verbleven Maria, Josef en Jezus ruim 10 dagen in de stal zonder dat er nog iemand op bezoek kwam tot op 6 januari de drie koningen Jezus kwamen bewonderen. Zij kwamen niet met lege handen maar hadden voor Jezus, Maria en Josef cadeaus meegebracht: wierrook, mirre en goud.

Wat is er nu, 2020 jaar later, anders dan toen?

We houden een volksraadpleging voor de gemeente Land van Cuijk, er is een tekort aan woonruimte, we huisvesten arbeidsmigranten in “stallen”, we zijn op zoek naar duurzame energiebronnen, we missen de sociale contacten omdat we te maken hebben met Covid-19 en organiseert café-zaal Broers regelmatig een online-liedjesbingo (muziek op afstand). Daarbij dragen onze landheersers ons op om, met een beperkt aantal personen buiten het eigen gezin, verspreid over meerdere dagen en op gepaste afstand, bij elkaar te komen.

Josef, Maria en Jezus stonden er als gezinnetje met de kerstdagen dus feitelijk hetzelfde voor als wij nu. Ook zij ontvingen niet meer gezelschap dan enkele herders en de drie koningen op gepaste afstand, verspreid over meerdere dagen, met inachtneming van de 10 dagen incubatietijd, en hoorden zij muziek en gezang op afstand.

Is het nu toeval of had God een vooruitziende blik en blijkt het kerstverhaal van toen, nu actueler dan ooit?

U mag het zeggen.

Één voordeel, in plaats van wierrook, mirre en goud hebben wij nu de beschikking over een smartphone, iPad of laptop.

Beste mensen, blijf gezond, heb oog en oor voor elkaar en hou vol.

Sjors van Kempen