Kerstmis is voorbij en waar gaan we met zijn allen naartoe met de wereld? Dat is de vraag die wellicht bij meer mensen speelt. Onlangs viel mijn oog op een filmpje van een verhoor van Prof Dr. Bob de Wit, hoogleraar strategisch leiderschap- Nyenrode Business University.

Ik moest denken aan een oud-collega die me zeer aan het hart ligt. Niet alleen het uiterlijk van Bob leek op hem maar ook zijn manier van praten. Mijn oud-collega was de rust zelve en daar heb ik- standje opgewonden, heel veel van mogen leren. Het filmpje was een hele zit, iets meer dan twee uur, maar het was voor mij zo interessant dat ik gebiologeerd bleef kijken. We zitten volgens Prof Bob in de vooravond van een society maatschappelijke revolutie, ofwel stevenen toe naar een andere maatschappij. De tijd waarin we nu leven is een soort vacuüm; een grijs gebied. Vervolgens ging Bob in op verschillende maatschappij vormen die eerder hadden plaatsgevonden. Eerst was er het feodale stelsel met een koning en onderdanen. Het ging voornamelijk om landbezit. Daarna kwam het handelstijdperk, oost en west compagnie. We waren toen een republiek en regenten, de gegoede burgers, waren de baas. Daarna kwam het industriële tijdperk zo ongeveer in 1764. Het eerste stroom aangedreven spinnewiel. We werden een democratie. Dus mensen kozen leiders van een linkse of rechtse partij en die vertegenwoordigden hun belangen. In deze tijd echter zitten we in een tijdperk waarin technologiebedrijven, beleggers en farmaceutische bedrijven het wereldwijd voor het zeggen hebben. Onze regering zit zoals alle andere regeringen in wezen in een spagaat volgens professor Bob. En we stevenen toe naar een maatschappij gelijk China, waar alles en iedereen in de gaten gehouden wordt en onder controle ligt. Of we vinden dat als burgers geen goed idee en komen hier tegenin verzet. Maar dit moet dan op wereldschaal gebeuren want een land heeft heden ten dage niets meer te zeggen omdat alles op wereldniveau gebeurt.

Dus we zitten in een soort van overgang, wat heel normaal is in de menselijke geschiedenis. Het is dan ook de vraag of we de wereldleiders hun gang laten gaan voor wat ze noemen de great reset. Of de burgers nemen de macht omdat ze een andere vorm van besturen willen.

Jeetje, het is me nogal wat als je beseft in welk tijdperk we beland zijn. Het lijkt wel de matrix waarin we de blauwe of rode pil moeten nemen.

Ondertussen is er op persoonlijk niveau ook een soort van oorlog aan de gang. Niet alleen, zo zie ik dat in ieder geval, is de wereld ietwat vergiftigd en allesbehalve in balans. Maar datzelfde geldt ook voor mijn lichamelijke constitutie. Nu ik wat meer energie heb, na de detox kuur die ik van mijn kinderen gekregen heb, stort ik me op het fenomeen Lyme. En jeetje wat ik daar allemaal tegenkom, de een zegt dit, de ander dat, het schijnt een van de vele mysterieuze ziekten te zijn zoals M.S., Parkison, ALS, Dementie en ga zo maar door. Ik blijf het vreemd vinden dat we wat betreft technologie gigantische hoogten bereikt en het einde is nog niet in zicht. En de gezondheid van de mens schijnbaar een ondergeschoven kindje is, het lijkt wel een verdienmodel.

Ik verheug me op het nieuwe jaar waarin we als mens de juiste keuze maken. Dat er steeds meer mensen gaan functioneren vanuit het hart en het verstand. Dat we op weg zijn naar een gezondere wereld waarin alles beter verdeeld wordt en men gelukkiger is. We creëren de wereld zelf, we zijn scheppers, wat gaan we er aankomend jaar van maken? Allemaal een fijn en gezond nieuw jaar gewenst met alle goeds wat mogelijk is.

Tilly Gerritsma, Mill