Ons land is verpakt in een mooi wit deken van sneeuw. Het ziet er prachtig uit en levert mooie sfeerbeelden op. Veel mensen krijgen er in deze tijden, waarin er weinig mogelijkheden zijn voor vertier, weer positieve energie van en vergeten voor even deze bijzondere tijd waarin we nu zitten. Voor anderen is het mindere leuk, omdat ze vanwege gezondheid, ouderdom, of fysieke gesteldheid nu helemaal de deur niet meer uitkomen. Het is sowieso voor veel mensen een eenzame tijd.

Eenzaamheid is niet iets wat is ontstaan omdat we in deze bijzondere tijd van corona leven. Het is een probleem wat we al geruime tijd signaleren. Als je het hebt over eenzaamheid, dan denk je al snel aan oudere mensen die alleen nog in een huis wonen en die weinig tot geen sociale contacten hebben. Dat is inderdaad een groot deel van de mensen die gebukt gaan onder eenzaamheid. Maar eenzaamheid komt niet alleen onder ouderen voor. Ook de jongere generaties krijgen meer en meer last van eenzaamheid. Sterker nog, onder onze jongeren wordt eenzaamheid ook een steeds groter probleem.

Eén tegen eenzaamheid

Ook vanuit de overheid is er steeds meer aandacht voor eenzaamheid, ondermeer door de introductie van het landelijke actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’. Met dit actieprogramma worden gemeenten, samen met betrokken partijen zoals maatschappelijk werk, zorginstanties, ouderenorganisaties, zorgverenigingen en andere betrokken partijen, uitgedaagd om gezamenlijk een plan van aanpak te maken om eenzaamheid te lijf te gaan.

Op korte termijn wordt een bijeenkomst georganiseerd om met alle partijen te brainstormen over het onderwerp eenzaamheid en wat wij er met zijn allen aan kunnen doen en ook wat we kunnen om eenzaamheid zoveel als mogelijk te voorkomen. Hierbij heb ik niet de illusie dat we het probleem eenzaamheid helemaal op kunnen lossen, maar we kunnen wel eenzaamheid zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

In gesprek met jongeren

Binnenkort ga ik in gesprek met jongeren uit onze gemeente om van hen te horen hoe zij omgaan met deze moeilijke tijd. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je vrienden wilt zien, feestjes wil vieren, je sport wilt behoeften en ga zo maar door. Ook het niet, of beperkt volgen van onderwijs is voor veel jongeren een probleem en leidt tot de nodige stress en frustratie.

Tegen welke problemen lopen jongeren aan, waar hebben ze behoefte aan en wat zouden wij voor ze kunnen betekenen. Dit zijn onderwerpen die tijdens dit gesprek de revue zullen passeren. Ik hoop op een open gesprek met onze jongeren.

Komende periode zou normaal gesproken in het teken staan van carnaval. Helaas kan dit door corona niet doorgaan zoals wij het gewend zijn. Gelukkig zijn er van allerlei creatieve online activiteiten bedacht. Ondanks alle beperkingen wens ik iedereen toch een fijne carnaval. Hopelijk kunnen we dit feest volgend jaar weer vieren op de manier zoals we dit gewend zijn in onze mooie gemeente.

Wethouder Erik van Daal