De laatste tijd is er een aantal hennepkwekerijen aangetroffen in Langenboom. Recent nog aan de Iepenlaan. Het oprollen van een hennepkwekerij in een buurt heeft een flinke impact op de omgeving. Daarnaast brengt de hennepteelt ook de nodige risico’s met zich mee zoals brandgevaar, wateroverlast of stank en schade aan woningen. De teelt vindt bovendien vaak plaats in buurten waar huizen dicht op elkaar staan en kinderen op straat spelen. Deze vorm van criminaliteit vind ik ronduit asociaal en wil ik absoluut niet hebben in onze saamhorige en sociale gemeente.

Als politie en gemeente vinden we het daarom belangrijk om hier kort op te zitten. Om dat te kunnen, is de hulp van u als inwoner erg van belang. U kent uw buurt en buurtbewoners immers het best en ziet vaak als eerste ‘hier klopt iets niet’. Hou dit gevoel niet bij u zelf maar meld de signalen bij de politie. Dit kan via 0900-8844 of door contact op te nemen met M: via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.

Bekende signalen waar u een hennepkwekerij aan kunt herkennen, zijn:

  • warme en/of vochtige muren
  • non-stop zoemende of brommende geluiden
  • afgeplakte ramen, ramen en gordijnen die nooit open gaan
  • stankoverlast in de vorm van henneplucht
  • bouwwerkzaamheden en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen
  • stroomstoringen op het elektriciteitsnet, zoals knipperende lampen of schommelingen in de stroomsterkte
  • continue condensvorming op de ruiten
  • bewoners die nooit of heel kort op vaste tijdstippen thuis zijn in combinatie met één of meerdere van de bovenstaande signalen.

U hoeft bij één signaal niet direct ongerust te zijn maar als er meerdere signalen zijn, en uw gevoel zegt dat het niet in de haak is, meld het dan wel direct. De politie kan dan een dossier opbouwen en uiteindelijk tot actie overgaan. Zeker wanneer waarnemingen van verschillende personen bij elkaar komen. Hou uw onderbuikgevoel dus niet bij u maar meld! Zo kunnen we de teelt stoppen, ervoor zorgen dat de productie en handel worden stilgelegd en de daders aanpakken.

D’n Bens

Deze week heeft ons college het besluit genomen om de naam ‘D’n Bens’ toe te kennen aan de straat waar op korte termijn woningbouw gaat plaatsvinden. Deze straat ligt op het perceel direct achter het voormalige café d’n Bens.

Uit een inwonersraadpleging in Langenboom is gebleken dat een overgrote meerderheid de voorkeur heeft gegeven aan deze straatnaam. John Bens en Henrita Bens zijn de derde generatie die deze kroeg met veel liefde en warmte hebben gerund. Vele inwoners koesteren geweldige herinneringen aan deze bijzondere locatie. Dat geldt zeker ook voor mij. Mijn hoogtepunt is het laatste officiële optreden van Conny Bens bij de formatie Tilt. Een geweldig afscheidsfeest met vele bekende Nederlandse artiesten.

Het toekennen van een straatnaam aan dit horecabedrijf aan de Dominicanenstraat is wat mij betreft dan ook zeer terecht. De prachtige herinneringen en het vele goede werk van de familie zal op deze manier nog vele generaties voortleven. John en Henrita, namens alle inwoners en klanten, nogmaals hartelijk dank voor alles wat jullie voor de gemeenschap hebben betekend.

Burgemeester Antoine Walraven