De verkiezingsposters hangen zielloos op de borden want er zijn verkiezingen. Alle politieke partijen vertellen het weer in alle toonaarden. Alles kan en moet anders en beter. Er is geen betere partij om te stemmen dan...

De verkiezingsstrijd is volop aan de gang. Toch krijg je de indruk dat het steeds meer gaat om personen. Dat is m.i. geen goede ontwikkeling want uiteindelijk gaat het om de partij- programma’s. Samen moeten we bouwen aan een samenleving waarin IEDEREEN zijn aandeel levert en waarin IEDEREEN telt.

Veel mensen zeggen: ik stem niet. De hele politiek is toch bedrog. Ik ga liever vissen. Deze houding is begrijpelijk maar niet goed te praten. Geen enkel mens heeft het recht in een democratisch bestel zich van de politiek te distantiëren. Als hij het toch doet moet hij niet morren als het scheef gaat.

Waar moet ik dan op stemmen? Dat moet ieder voor zichzelf uitmaken. Hij is verplicht zich te oriënteren in de winkel van het aanbod. En dat heeft een recordhoogte bereikt. We hebben grote en kleine partijen met alle soorten van kleuren. In ieder geval moet je nooit stemmen op de partij die zegt: ikke, en de rest kan stikken. Wanneer de materiële zaken in orde zijn en de welvaart maar vooruit gaat zit het wel snor is de tendens in het algemeen.

Persoonlijk vind ik dat de zorg voor elkaar en voor de onrechten en armen voorop moet staan. Een volgeling van Christus werkt niet mee aan nog meer egoïsme en welvaart voor onszelf alleen. Het moet veel meer gaan over de echte menselijke waarden. Dan denk ik gewoon aan betrouwbaarheid, zorgzaamheid, vredelievendheid, solidariteit, fatsoen, etc. Kortom: samen delen en attent zijn voor elkaar.

We zullen de durf en de moed nog steeds moeten opbrengen om op te komen voor christelijke waarden en normen in onze maatschappij. Daarom neem ik 17 maart serieus en zou ik willen zeggen als je de stap naar het stemhokje maakt of per brief stemt: doe het niet als een kip zonder kop of als een struisvogel die zijn kop in het zand steekt om de werkelijkheid niet te zien. Gooi uw stempas ook niet zomaar weg. Er wordt beweerd, dat de komende verkiezingen weleens de spannendste zouden kunnen zijn sinds de Tweede Wereldoorlog.

Er staat inderdaad veel op het spel... Laten we in de komende generaties “delen” en niet “hebben”. Gelukkig leven we in een land waar verkiezingen in volle vrijheid gehouden worden. Dat is een zeer goede zaak. Dat moet zo blijven!

Ad van der Meijden - Pastoor