De afgelopen tijde heb ik vaak terug moeten denken aan het liedje “For seasons in one day” van de band Crowded House. Niets zo wispelturig als het weer. We hebben inderdaad op een dag zon, regen, sneeuw en hagel voorbij zien komen.
“Maart roert zijn staart, april doet wat hij wil”, zijn de spreuken die hier bij passen.

Welkom!

Dat onverwachte zit ook in de ontwikkeling rondom het herenigingsproces in het Land van Cuijk. Wat tot voor kort niemand had kunnen vermoeden, wordt nu toch waarheid. Als het wetgevingsvoorstel nog tijdig kan worden aangepast neemt ook de gemeente Grave per 1 januari 2022 deel aan de nieuwe gemeente Land van Cuijk. De raden van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk hebben hierover (nagenoeg) unaniem een besluit genomen. Een goed besluit waarmee een nog krachtigere gemeente ontstaat die de uitdagingen van onze tijd op een goede manier kan oppakken. Welkom gemeente Grave in ons midden!

Mantelzorgbeleid

Wat nu al belangrijk is, maar zeker ook straks in onze nieuwe gemeente, is dat wij omzien naar elkaar en elkaar helpen. Met een steeds verder terugtredende overheid komt er steeds meer op bijvoorbeeld het bordje van mantelzorgers en zorgvrijwilligers te liggen. Om dit belangrijke werk goed te ondersteunen is het mantelzorgbeleid geactualiseerd en opnieuw vastgesteld in de gemeenteraden van het Land van Cuijk. Voor de uitvoering van dit beleid zijn verschillende werkgroepen actief. Hierbij moet je onder meer denken aan thema’s als mantelzorg en werk, jonge mantelzorgers en mantelzorgers en wonen.

Onlangs presenteerden de verschillende werkgroepen met inspirerende en bevlogen presentaties in een online sessie de voortgang in hun werk.

Als wethouder mocht ik iets zeggen over de presentatie van de werkgroep Mantelzorg en Wonen. Ik heb de werkgroep vooral complimenten gegeven over hun werk tot nu toe. Ook heb ik het belang van mantelzorgwoningen nog eens onderstreept. Zeker in een tijd waarin mensen steeds langer zelfstandig willen en vaak moeten blijven wonen. Een goed voorbeeld hoe we nu al in het Land van Cuijk gezamenlijk optrekken.

Ik begon mijn column met de verwijzing naar het liedje “For seasons in one day”. In de tijd dat ik vandaag (maandag, redactie) mijn column heb geschreven, is ook het weer erg wisselend geweest. Regen, wind en zonneschijn kwamen ook zojuist weer voorbij.

Hopelijk breekt er op alle gebied een stabielere tijd aan met vooral veel zonneschijn. Dat wens ik een ieder toe!

Wethouder Erik van Daal