Afgelopen zaterdag (12 juni) mocht ik aanwezig zijn bij de aftrap van “Taal aan de Maas” in cultureel centrum Myllesweerd. Taal aan de Maas is een taalfestijn georganiseerd door schrijverscollectief de Kneep. Dit festijn wordt ook nog georganiseerd in Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis. Met dit event wil het schrijverscollectief op een ludieke manier aandacht vragen voor cultuur en in het bijzonder taal en literatuur in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Tevens zien zij dit evenement als een literair afscheid van de gemeenten in het Land van Cuijk.

PSV?

Zowel de burgemeester als ondergetekende mochten een bijdrage leveren aan dit evenement. Burgemeester Walraven gaat aan de slag om een vervolg te schrijven op een verhaal dat werd voorgelezen. Hij mag er naar eigen inzicht een vervolg/wending aan geven. Vervolgens is het aan de andere burgemeesters in het Land van Cuijk om het verhaal verder af te maken. Volgens mij komt PSV zeker terug in het vervolg dat onze burgemeester gaat schrijven.

Haiku

Mijn bijdrage bestond uit het schrijven van twee haiku’s. Net als ik zullen sommigen van u zich afvragen wat een haiku is. Het is een Japanse dichtvorm waarin de schrijver een beleving opschrijft die hij opdoet in de natuur. Het gedicht bestaat uit drie regels waarbij de eerste zin bestaat uit drie lettergrepen, de tweede zin uit vijf lettergrepen en de laatste zin weer uit drie lettergrepen. Het klinkt eenvoudig, maar dat viel in de praktijk toch tegen. Mijn eerste haiku kon de toets der kritiek enigszins doorstaan, de tweede voldeed echter niet aan de criteria.

Boeiende avond vol cultuur van eigen bodem

Tijdens de avond waren er verder muzikale intermezzo’s van eigen bodem door Leo Josemanders, Annemarie Jans, Koos Sommers en Theo Gerrits. Verder las Peter Verstraten uit Mill gedichten voor uit eigen werk. De in Langenboom woonachtige internationaal bekende schrijfster Lot Vekemans vertelde over haar werk voor met name de theaterwereld. Geurt Franzen vertelde op een smeuïge manier over de afscheidsboeken Houdoe die hij aan het schrijven is voor de diverse gemeenten uit het Land van Cuijk. Hierbij maakt hij gebruik van het uitgebreide fotoarchief van Gelderlander fotograaf Ed van Alem.

Onze voorleeskampioenen

Verder lazen de drie voorleeskampioenen uit onze gemeente nog een mooi verhaal voor. De theatercommissie van Myllesweerd vertelde over het nieuwe theater- en filmseizoen van Myllesweerd. Tenslotte gaaf Jan Vollenberg op een komische manier een workshop over het schrijven van een column.
De avond werd op een vakkundige manier gepresenteerd door Corné Kremers en rechtsreeks uitgezonden op de Lokale Omroep Mill.
Al met al een zeer geslaagde avond!

Wethouder Erik van Daal