Geen wonder dat ik er zo tegenop had gezien, zou mijn gevoel me al gewaarschuwd hebben? De tweede maar met name de derde dag was de sloper zijn naam meer dan waardig. Niet dat dit geheel zijn fout was. De bouw van mijn badkamer bleek een krioelnest te zijn van leidingen die zijn weerga niet kent.

‘Zelden zoiets gezien’ zei men en toen ik hier later naar vroeg vertelde men dat tegenwoordig alles volgens bepaalde regels geïnstalleerd en gelegd werd. En uiteraard netjes gefotografeerd ofwel gedocumenteerd, zodat als er iets aan de hand is men makkelijker het probleem kan oplossen. Verschillende leidingen waren doorboord dus op een gegeven moment had ik geen water, geen elektriciteit en geen gas meer omdat er iets fout was gegaan en op springen stond. Ontzettend vervelend voor de jonge sloper die mijn woning beslist nooit meer zal vergeten. Meestal deed hij tuintjes dus tja…En ik, och ja, het leed is grotendeels alweer geleden. Ik lig niet meer wakker van wat waterschade en de telefoon en internet deed het ook alweer gauw. De eerste maal na een vriendelijk overbuurman die me te hulp schoot en de tweede keer na talloze mannen die van alles en nog wat moesten doen. Tot een nieuwe meterkast toe omdat het daar ook vreselijk mis was gegaan. Nog nooit heb ik zoveel mannen in zeer korte tijd in huis gehad. Ik ben ook vriendjes geworden met de man van de dixie. Hij vertelde me dat hij een nieuw geurtje heeft: dennengeur. Helemaal nieuw dus even kijken of dat beter werkt. Aan het eind van de rit kon ik hem vertellen dat dit niet het geval was. Welke personen hebben bedacht dat je een dixie maar tweemaal in de week mag legen. Niet de mensen die zelf ooit een dixie gebruikt hebben in een soortgelijke situatie. Dat durf ik voor honderd procent te beweren. En ik bofte nog, want voor coronatijd was het maar een maal ledigen in de week!

Voor de broodnodige ontspanning maar even op de fiets want in mijn huis is het een rommeltje van jewelste. En een gatenkaas, volgens mijn zoon toen ik vertelde van alle kapotte leidingen. Die uiteraard voor nieuwe aansluitingen en stucwerk hebben gezorgd. Over de fietsbrug in Cuijk ben je zo bij Imkerij Immenhof in Heumen/Molenhoek. Heerlijk genieten van sinaasappelmunt thee en chocolade-noten gebak om alle ongemakken even te vergeten. En te genieten van het gezellige terras met de prachtig opgemaakte schalen met bloemen.

Op maandag vluchtte ik mijn huis uit want toen kwamen de stukadoors. Naar Overloon waar ze een prachtige speeltuin hebben: Gewoon buiten. In het museumpark voor iedereen gratis toegankelijk. Geweldig wat zag er dat prachtig uit. Ook voor kinderen met een rolstoel, speciale voel/tastborden voor visueel gehandicapten. Allerlei speeltoestellen waar ook het gehandicapte kind van kan genieten vertelde Renuka de initiatiefneemster en kartrekker van de speeltuin. Het was geweldig om te zien en ontzettend leuk dat alle kinderen hier samen kunnen spelen.

De laatste week is aangebroken en dan is het huis weer van mij. Als ik een vlag had hing ik hem uit. Natuurlijk was het alle ellende waard maar ook heel goed dat je dit van tevoren niet weet. En als ik een advies mag geven: Ga alsjeblieft drie weken logeren, ergens waar ze een douche en gewone wc hebben. Alhoewel... als er dan iets fout gaat, wie merkt dit dan op? Allemaal ontdooide spullen bij thuiskomst en wellicht waterschade? Gelukkig is de renovatie bijna voorbij en wat hebben de mannen hard moeten werken. Heel veel respect voor hen en wat een prachtige samenwerking heb ik gezien. Mooi en lelijk, goed en slecht, het hoort er allemaal bij in deze wereld.

Tilly Gerritsma, Mill