Het is vanaf 1 januari 2023 voor een pensioendeelnemer (ook voor u als werknemer en dga) mogelijk om maximaal 10% van de waarde van zijn ouderdomspensioen (‘bedrag ineens’) af te kopen. Demissionair minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de inwerkingtreding van het keuzerecht namelijk met een jaar opgeschoven, zodat pensioenuitvoerders meer tijd hebben om zich op het keuzerecht voor te bereiden.

Om te voorkomen dat de keuze voor het bedrag ineens achteraf onverstandig blijkt te zijn, ontvangt u ten minste twee keer informatie. De eerste keer wordt u ruim voor de pensioendatum geïnformeerd over het bestaan van het keuzerecht. Als u interesse heeft, kunt u de pensioenuitvoerder om meer informatie vragen. U ontvangt dan een tweede, meer specifieke en persoonlijke informatiebrief. Kiest u vervolgens voor uitbetaling van het bedrag ineens en daarmee voor een verlaging van de maandelijkse pensioenuitkeringen, dan is de keuze definitief.

Het bedrag ineens wordt overigens niet uitgezonderd voor de (huur)toeslag. Gebruikmaken van een bedrag ineens is een eigen keuze van de pensioendeelnemer. Het is dus verstandig om voorafgaande aan deze keuze uit te zoeken of het bedrag ineens gevolgen heeft voor de toeslagen.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.