Toen ik het bord: Creatief fietspad, voor de eerste keer bij de kuilen zag staan, vond ik het een uitdaging om te zien welke creatieve dingen ik zou zien op dit pad. Verder dan een boom op het pad waar je links of rechts omheen kon gaan kwam ik niet. En inderdaad, soms moet je als je van het padje af wilt, of zelfs bij de weg vervolgen, even van de fiets afgaan. Er staan poorten voor ‘het wild’ en ja de poort en het wild, zijn allebei creatieve uitvloeiselen en behoren bij een creatief fietspad.

Bijzonder dat er op de Vilheide, het bos(je) vlakbij mijn huis, geen dergelijk bord staat. En ja eerlijk is eerlijk officieel ligt daar ook geen fietspad. En ja het wordt wel gebruikt door met name mountainbikers, er is wel geen berg maar toch. Ze maken er wel lage en kleine en dwarsliggende bergjes op het oorspronkelijke voetpad. Heel creatief bedoel ik maar en ook de omgehakte boomstammen die blijven liggen, allemaal hartstikke creatief. En lucratief voor de diertjes, die we dan wel niet zien, maar er heus wel zijn in het bos.

Het woord creatief daar kan ik wel iets mee. Dat betekent voor mij vrijheid, alle kanten op mogen gaan. Nieuwe inzichten, mogelijkheden en uitdagingen. In deze wereld waarin beperkingen en opleggingen van allerlei maatregelen hoog in het vaandel gedragen worden, mag voor mij de vlag van creativiteit er ook bij. Zodat we heel veel kanten van iets kunnen leren zien. Niet links of rechts of rechtdoor of zelfs achteruit, maar rond leren denken. En dan betekent geen begin en geen einde maar een ongekend veld van mogelijkheden.

Daan is ondertussen druk met Poekie de kat en de kittens. Heeft zelfs een spiegel in de ‘kattenkamer’ want het is belangrijk voor zelfkennis. Confrontatie met het ikje. Vervolgens hebben we vele gesprekken over het ego wat meestal een dwarsligger is om jezelf te kunnen ontplooien. Een gezond gevoel van eigenwaarde hebben we nodig en dat ontbreekt er nogal eens aan. Maar te veel van het goede doet onze spreekwoordelijke nek breken. Of met andere woorden. Angst voor van alles en nog wat viert nog steeds hoogtij en de liefde voor Al wat Is heeft het nakijken. Ware het niet dat die een inhaalsprong aan het maken is en steeds meer vat krijgt op het menselijke bewustzijn.

Intens genieten kan ik van dergelijke gesprekken en verbaas me enorm van de wijsheid die hij, en ik ben ervan overtuigd ieder mens, ten diepste in zich draagt. Als je als mens maar vrij en onbekommerd zonder, het overigens vaak goed bedoelde advies, gedwarsboomd wordt. Wie of wat praten we immers na? Hebben we hier zelf ook nog over nagedacht of zijn we poppen van het systeem? Zijn we zo geïndoctrineerd dat we volledig bestuurd worden door de matrix zodat ons denken, zelfs ons doen en Zijn, volledig zijn ondergesneeuwd door angst. Daan heeft hier geen last van hoewel hij wel moeite heeft met het onbegrip en de onwetendheid van mensen. Tja… de meeste hebben geen tijd of nemen geen tijd om zo diep over het menszijn, hun welbevinden, hun emotionele basis en psychische gesteldheid, te denken. Daan heeft hier alle tijd voor, hij kan en wil ook niet anders en wil de mens maar vooreerst zichzelf steeds beter leren kennen en begrijpen. En daar neem ik mijn pet vooraf want geloof me, je komt van alles tegen in de spelonken van de ziel. Alles wil echter gekend worden en als we hier nu eens het gevoel creatief voor inzetten. Geen goed, geen kwaad maar creatief. Eens kijken wie het meest creatief van ons kan zijn. Dat lijkt me wel wat!

Tilly Gerritsma, Mill