Ik geloof niet in diëten, laat ik dat voorop stellen. Ik geloof wel in een manier van eten, eet-stijl zoals je wilt. Maar ook ik werd uit schade en schande wijs.

Ik denk dat iedereen die meer kilo’s heeft dan bij zijn of haar lengte past het wel geprobeerd heeft: calorieën tellen, Moerman, Sonja Bakker, shakes afwisselen met normale maaltijden, diëtiste, Weight Watchers of misschien wel Intermitted Fasting. Maar helpt dat nou ook?

Ik denk dat je vooral moet kijken wat er bij je past. En wie weet helpt het bij jou om calorieën te tellen. Dan moet je dat doen en je door niemand iets anders laten vertellen. Misschien nog de tip om niet alleen naar de energiewaarde te kijken maar ook de voedingswaarde, en verder vooral doorgaan, want het werkt bij jou.

Maar als dat nou niet werkt, en een aantal van die andere stromingen heb je ook al geprobeerd, wat dan?

Dan is het dan tijd voor iets wat eigenlijk altijd werkt: niet meer eten dan je verbruikt, maar minder. En dan is de kunst eigenlijk om dat niet te doen door te tellen, maar door bijvoorbeeld meer in beweging te komen en te eten wat voedt in plaats van vult, en ik denk dat iedereen dan wel weet wat ik bedoel. Er zijn zoveel gezonde alternatieven die ook lekker zijn, want ik snap drommels goed dat je niet altijd op een komkommer wilt knabbelen als de rest taart eet. Maar met plannen en voorbereiden kun je goed voor de dag komen. Neem bijvoorbeeld voor de lunch nootjes mee, dat is gezond en het vult goed (moet je wel de ongezouten variant nemen als je op je bloeddruk moet letten). En er zijn zo veel soorten groenten die je uit de hand kunt eten zonder dat je meteen er als een knaagdier uitgaat zien. Probeer eens hoeveel groenten je op een dag op kunt. Als jij hier je maag helemaal mee vult dan heb je geen honger meer, je komt aan je mineralen en je laat makkelijker de ongezonde keuzes voor wat het is: ongezonde keuzes.

En dan bewegen: lukt het jou om voor de maaltijd wat te gaan bewegen? Wandelen, sqwats, planken, een dansje meedoen als de radio keihard staat? Maak het leuk, nog beter: doe het samen!

En mocht het zover zijn dat je het snaaien niet kan laten: geniet er dan vooral van, want met schuldgevoel snoepen is nog erger dan gewoon accepteren dat je er gewoon even aan toe was, maar pak hierna de draad weer op en ga er weer met volle “goesting” tegenaan.

Smakelijk!

Gabby Knops
www.Leefstijlcoachgabby.nl