Van alle vetzuren zijn omega-3 en omega-6 de zogenaamde “essentiële” verzuren, omdat ons lichaam die zelf niet aan kan maken, maar dat het lichaam deze binnen moet krijgen via een dieet of voedingssupplementen. Het regelmatig en voldoende innemen van omega-3 vetzuren is van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen, het immuunsysteem en het reguleren van een normale bloeddruk.

Voor de industriële revolutie bevatte ons dieet in de westerse wereld net zoveel omega-3 als omega-6 zetzuren. In de afgelopen 40-50 jaar zijn er grote veranderingen geweest in ons dieet. Wij consumeren elke dag veel bewerkte voedingsmiddelen en plantaardige oliën zoals soja, zonnebloemolie en maïsoliën die tot wel 80% omega -6 bevatten en weinig tot geen omega-3 vetzuren. Dit is deels te verklaren doordat veel van het vlees dat we eten afkomstig is van dieren die bewerkte voeding krijgen welke rijk is aan omega-6. Zelfs gekweekte vis bevat omega-6 vetzuren en andere minder gezonde stoffen, en slechts een zeer laag gehalte aan omega-3.

Door de overmaat aan omega-6 vetzuren in ons dieet en het tekort aan omega -3 vetzuren lopen de meesten van ons een onnodig groot risico op gezondheidsproblemen zonder dat ze zich daar bewust van zijn. De verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren in het hedendaags Westerse dieet ligt tussen de 10:1 en 20:1. Dat betekent dat we tot wel 20 keer meer omega -6 consumeren dan omega-3 terwijl de aanbevolen verhouding 5:1 of lager is en idealiter zelfs 3:1 of lager. In de afgelopen decennia hebben we een toename gezien in langdurige, chronische ontstekingen die zich uiten in gewichtsproblemen en allerlei aandoeningen. Een gezonde balans tussen omega-6 en omega-3 is een van de belangrijkste schakels voor gezondheid en het beperken of voorkomen van chronische ziekten.

Komt u naar de bijeenkomst waarin de gezondheidsclaims van de EU over Omega -3 aan bod komen? Deze claims zijn: goed voor je hart, hersenen, voor je zicht, het immuunsysteem, behoudt de elasticiteit van de bloedvaten, draagt bij aan meer rust en verlichting van depressie, gaat ontsteking tegen en goed voor de spierfunctie.

In de Wis in Langenboom is er op maandag 22 november om 1930 een presentatie over wat Omega-3 allemaal doet, welke gevolgen tekorten kunnen hebben en waar u op moet letten voor supplementen.

De inkom is €10,00, dit is inclusief een consumptie en proeven van de supplementen die geadviseerd worden. Graag reserveren s.v.p.

Gabby Knops, 06-28 69 22 45
www.Leefstijlcoachgabby.nl