Het menselijk lichaam is een geweldig systeem, zo briljant, dit had niemand kunnen verzinnen. Als er een stofje van iets te veel of te weinig is, probeert het lichaam dit te compenseren door iets erop te verzinnen. Hebben we een te hoge bloedsuiker, dan produceert uw pancreas wat meer insuline zodat het suikergehalte in het bloed omlaag gaat om uw nieren, ogen en (slag-)aderen te beschermen. Als u ziek wordt dan dwingt uw lichaam u om het rustiger aan te doen zodat uw lichaam zichzelf kan repareren. Als we een wondje hebben dan komt er “vanzelf” een korstje op zodat er minder kans op infectie is. Geweldig toch.

Maar er is een prijs om tekorten of overschotten te compenseren. We kunnen niet ongestraft om blijven gaan met slechte leefgewoontes en ervan uitgaan dat we gezond blijven. U denkt mensen te kennen die ongezonde leefgewoontes hebben en toch topfit zijn? Ik betwijfel het. Hoe zit het bij die mensen met hun conditie, bloeddruk, slapen, ontlasting, concentratie, vermoeidheid, onrustige huid, staan ze makkelijk ’s morgens op en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben ervan overtuigd dat het lichaam signalen geeft om aan te geven dat er iets scheelt. En of dit nu pijn is, of een ongemak of misschien wel beiden…. Soms zijn we zo gewend aan de signalen die het lichaam geeft dat we ze niet eens meer opmerken. Zo denkt iemand misschien dat er geen lichamelijke klachten zijn, maar als je verder vraagt komen er toch wel wat ongemakken boven tafel en vaak heeft het niks te maken met ouder worden. En wat dan? Men kan het vergelijken met het benzine lampje die begint te branden als er te weinig brandstof is. De bestuurder heeft de keuze om dit ongedaan te maken: of je gaat tanken, of je draait het lampje eruit, dan stopt ie ook met branden. Het resultaat is hetzelfde voor het lampje, niet voor de auto. En zo is het ook met uw lichaam. U kunt de signalen negeren, denken dat het erbij hoort, accepteren dat het zo is, of u kiest ervoor om de oorzaak van de signalen aan te pakken. En soms is dit een zoektocht, wat is de oorzaak van een onrustige huid? Waarom ben ik moe als ik in de ochtend en klaarwakker als ik naar bed wil gaan, waarom vind ik het zo moeilijk om niet tussendoor te snaaien en nog wel als ik niet eens echt honger heb!

Dit alles heeft ook te maken met waarom het lichaam op een bepaalde manier reageert, vergeet niet dat ons lichaam niet gemaakt is om gelukkig te worden…. Het enige waar ons lichaam op gebouwd is……is overleven. Daarom hunkeren we naar suiker, omdat in de oertijd dit overleving was voor minder goede tijden. Of daarom gaan we liever zitten dan blijven staan, je weet nooit wanneer je de volgende keer nog eens kan uitrusten. Dus dan maar liever nu de spieren sparen voor het geval we straks moeten rennen om ons hachje te redden. Dat we niet meer hoeven te rennen voor ons hachje, er genoeg eten is zodat we nooit hoeven te verhongeren….. daar is ons lichaam niet op gebouwd. Misschien heeft u hulp nodig bij uw zoektocht? Dan sta ik graag voor u klaar.

Gabby Knops
06-28 69 22 45
www.Leefstijlcoachgabby.nl