Wat mijn mening is over de corona maatregelen, is niet relevant. Wat misschien interessanter is, is wat we zelf wel nog kunnen doen. Want behalve dat we er last van hebben wat we niet meer mogen, zijn er ook een heleboel alternatieve activiteiten die we wel kunnen. Laten we weer echte verbinding maken. Hoe leuk is het om weer een echte brief te ontvangen? Dat zou echt geweldig zijn toch? Dan beginnen we bij onszelf: schrijf eens een echte brief en post ‘m vandaag nog. Bel iemand eens op in plaats van een kort whatsapp berichtje: “Hoe is ‘t?” met een emoticon erachteraan… Bellen is toch veel leuker, persoonlijker? Wel eerst even aan de gesprekspartner vragen of bellen nu wel goed uitkomt. Aan beide zijdes van het internet klaar zitten met een drankje, iets te knabbelen of “gewoon” lekker kletsen. Het kan allemaal laten we er gebruik van maken. Er kan meer wel dan dat er niet kan.

Misschien helpt het om ook stil te staan bij alle voordelen die deze pandemie met zich meebrengt eens onder de loep te nemen, want het valt toch niet te ontkennen dat er minder files zijn, dat de natuur een zucht van verlichting slaakte toen het luchtruim even gesloten was. Behalve dat we het contact missen met onze collega’s, hoeven we de minder leuke collega’s nu niet te ontwijken want we zien ze simpelweg niet. Net als andere mensen die wat lager op ons favorieten lijstje staan. Er zijn een tijdlang vorig jaar zo veel spelletjes verkocht dat het niet aan te slepen leek, geweldig toch? Dat lijkt mij goed geïnvesteerde tijd, spelletjes, liefst met iemand samen.

Mocht u bang zijn om besmet te worden, neem dan het initiatief om te zorgen dat uw immuunsysteem zo goed mogelijk werkt: lekker bewegen, gezond eten en hierbij kunnen kwalitatief goede supplementen zeker helpen (vitamine C, Zink, goede Omega 3- vetzuren, N-acetylcysteïne en tijdens een eventuele infectie stoppen met vitamine D3) omdat onze huidige voeding niet dezelfde hoeveelheid vitamines, mineralen en spoorelementen bevat dan dat onze vroegere voeding dat deed. Maar wat nog wel het allerbelangrijkste is, en dit wordt sterk onderschat, is het gezelschap waarmee u eet. Mensen in uw omgeving waarbij u zich veilig en gerespecteerd voelt. Er is eens onderzoek gedaan naar de gevolgen van eenzaamheid. Blijkbaar is eenzaamheid door bijvoorbeeld het verlies van een levenspartner een levensgevaarlijke factor. Sterker nog: iemand die zich eenzaam voelt (en dat is niet hetzelfde als iemand die alleen is) heeft een grotere kans op overlijden dan iemand die 20 sigaretten per dag rookt! Uiteraard wil ik het roken niet stimuleren, maar het geeft wel aan hoe belangrijk het is dat iemand zich goed in zijn vel, zich geliefd voelt en dat respect en veiligheid van levensbelang is.

En dit alles wens ik iedereen toe voor 2022: een liefdevol, respectvol, gezond jaar. En persoonlijk hoop ik dat we eindelijk ook respectvoller omgaan met dieren, niet alleen huisdieren maar juist ook landbouw-, dierentuin- en proef dieren.

Gabby Knops
06-28 69 22 45
www.leefstijlcoachgabby.nl