Als je vanuit een hoger bewustzijn als mens leeft dan zou je niet of nauwelijks hoeven te eten of drinken. Brahman Menor (in het verleden een bodybuilder) geeft er zelfs trainingen in en hoewel ik even in de verleiding kwam, heb ik dit toch maar losgelaten.

Hoeveel tijd en geld zou je besparen als je niet meer hoeft te eten en drinken. Hoeveel tijd heb je dan als het ware over om in te vullen voor andere leuke en leerzame dingen. Hoewel… ik heb door middel van eten toch ook wel erg leuk contact met mijn zonen. Men kan zelfs verleid worden om toch een keer extra te komen vanwege het lekkere en voedzame eten. En tevens leuke en wellicht ook weer leerzame gesprekken te voeren. Dan is dat toch mooi meegenomen lijkt me zo. Het nuttige met het mooie en of leerzame verenigen.

Voeding en drank is helaas echter ook een bron van kommer en kwel. Er is zoveel gerotzooid met ons voedsel dat het niet veel voedingswaarde meer heeft. Des te belangrijker dat we onze gedachtenkrachten op een positieve manier inzetten en ons voedsel als het ware zegenen. Als je bedenkt wat voor een weg het voedsel afgelegd heeft voordat het op ons bord ligt, dan mag je daar intens dankbaar voor zijn met de veronderstelling dat het goed is voor lichaam en geest. Met mijn kleindochter Fenna maak ik er een spelletje van en we gaan kijken welke weg een eenvoudige boterham met kaas heeft afgelegd. Op de eerste plaats de aarde, zonlicht, water en lucht. Het koren wat gezaaid, gemaaid ofwel geoogst is door machines, vervoerd met tractors en/of vrachtwagens naar molen of fabriek. Fijn gemalen, op smaak gemaakt, ingepakt, vervoerd naar de bakker die bakt, verpakt, verkoopt.

Het gras wat gezaaid is en de koe die erop graast. Melk van de koe, de handen (machine) die de koe melken, het vervoer naar de fabriek of naar de kaasmakerij. Wie is er zoal bezig, welke verrichtingen zijn er nodig om tot kaas te komen, hoeveel liefde voor het werk en tijd wordt hieraan besteed. De kaas wordt verpakt, vervoerd, in de winkel gelegd en verkocht. Ik neem hem mee, betaal, ga met de fiets naar huis, en thuisgekomen smeer ik een sneetje brood en leg daar een plak kaas op. En dan hebben we ook nog de weg van de boter, en wellicht ligt er ook nog een blaadje sla, komkommer, paprika en of tomaat op mijn brood. Welke wegen en hoeveel voorbereiding, wat is er allemaal nodig, hoeveel handen werk hebben ervoor gezorgd dat ik een boterham met kaas (sla, tomaat enz.) kan eten? Ik schaam me ter plekke als ik bedenk hoe onachtzaam we feitelijk met voedsel omgaan en hoeveel zorg, tijd en liefde voor het vak, voor groei en bloei, dit heeft gekost.

Met voedsel hebben we vaak een haat liefde verhouding. Het is lekker, te lekker zodat we te veel eten. We eten te weinig omdat we geen trek hebben, het niet kunnen verdragen of voor sommige bevolkingsgroepen, voldoende eten er gewoon niet is. Mijn kleindochter van vijf moet nog vaak gestimuleerd worden om te eten en drinken. Bij Floris van een wordt het woord e.t.e.n. gespeld want anders is hij niet meer te houden. Het water kan er vanuit je mond lopen en je kunt er bijna van over je nek gaan. Smaken verschillen en dat kan gedurende je leeftijd ook nog weleens veranderen. Verandering van spijs doet eten, de liefde van de man gaat door de maag. Zo nu kan hij wel weer! Ik heb even genoeg gegeten en laat het maar lekker en rustig allemaal verteren.

Tilly Gerritsma, Mill