Voor de omzetting van een tot dan toe onverrekend gebleven verlies uit aanmerkelijk belang in een belastingkorting is niet vereist dat het om te zetten verlies eerst bij beschikking moet zijn vastgesteld. Rechtbank Noord-Nederland besliste dit in de volgende zaak.

Een man had een aanmerkelijk belang (a.b.) in een BV die in december 2013 werd ontbonden. Hij leed daardoor een verlies uit a.b. van € 34.693. In zijn aangifte IB 2013 gaf hij geen verlies aan. In zijn aangifte IB 2015 vermeldde hij een belastbaar inkomen uit werk en woning van € 31.649. Hij wilde een belastingkorting van € 8.673 in mindering brengen op de verschuldigde IB. In een brief aan de inspecteur van 1 juni 2016 meldde hij dat hij nog een belastingkorting had vanwege aflopend verlies uit a.b. van € 8.673 die hij in de ingediende aangifte had vermeld. De inspecteur weigerde de belastingkorting, omdat volgens hem voor het omzetten van een verlies uit a.b. in een belastingkorting was vereist dat dit verlies bij beschikking was vastgesteld. De man ging in beroep.

Rechtbank Noord-Nederland (ECLI:NL:RBNNE:2021:4745) besliste dat het verzoek als bedoeld in artikel 4.53, lid 1, Wet IB 2001 om het verlies uit a.b. om te zetten in een belastingkorting vormvrij was en niet aanknoopte bij het doen van aangifte. De brief van 1 juni 2016 kon volgens de Rechtbank niet anders worden opgevat dan een zodanig verzoek. Dat betekende dat de inspecteur op dat verzoek moest beslissen bij voor bezwaar vatbare beschikking. De definitieve aanslag 2015 moest volgens de Rechtbank in dit verband (ook) worden opgevat als een afwijzende beslissing op het verzoek van de man. Vervolgens besliste de Rechtbank dat de inspecteur het verzoek ten onrechte had afgewezen, omdat een (eerdere) verliesvaststellingsbeschikking geen constitutief vereiste was voor de omzetting van een verlies uit a.b. een belastingkorting. Nergens werd gezegd dat de inspecteur het in aanmerking te nemen resterende verlies uit a.b. eerst overeenkomstig artikel 4.50 Wet IB 2001 moest hebben vastgesteld bij voor bezwaar vatbare beschikking. De Rechtbank verklaarde het beroep van de man gegrond en verminderde de aanslag IB 2015 tot nihil.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.