Toen we vandaag opstonden was het bewolkt en regende het. Jammer want we hadden om 10 uur de motivatiebijeenkomst van BIG Challenge. We vertrokken vanuit ons appartement met 276 deelnemers van BIG Challenge en hun supporters. Een kleurrijke stoet met voorop de gebedsvlagjes. Daar kon je een persoonlijke wens op zetten.

Vanwege de regen was de bijeenkomst in een kerk in plaats van boven op de berg.
Vier deelnemers vertelden over hun situatie en motivatie. Indrukwekkend om te horen wat mensen allemaal mee moeten maken en knap hoe ze ermee omgaan en de kracht vinden om hier die berg op te lopen of fietsen. Een paar citaten die me bij blijven noem ik wel even. “Kanker raakt niet alleen jezelf maar je hele omgeving”, zie Arjen Kocks van BIG Challenge team Pluimveehouderij. Hij werd drie jaar geleden geconfronteerd met kanker maar was er gelukkig snel bij. “Niemand is hier voor zichzelf, maar voor iemand anders en allemaal voor hetzelfde doel: hoop geven aan mensen met kanker, aan vrienden en families. Heel indrukwekkend.”

Tussenstand

De jongste en oudste BIG Challengers maakten de tussenstand van € 1.625.229 bekend. Ondanks twee moeilijke corona-jaren hebben de 276 deelnemers dit bij elkaar kunnen brengen. En de teller loopt nog altijd door. Ik stond er toch wel even versteld van dat we als agrarische sector zoveel geld opgehaald hebben.

Het maken van foto’s was ook anders dan andere jaren begreep ik. De mooie achtergrond van de bergen mistten we want het bleef regenen. Dus op het podium foto’s van alle deelnemers gemaakt. Ook van alle teams apart en van alle mensen Land van Cuijk. Mooi om te zien: uit Cuijk, Katwijk, Haps en Sint Hubert

Het leven vieren

Vanmiddag heb ik mijn startbewijs opgehaald en een stuk gewandeld. Nog even de auto getankt om ’s avond naar het dorp beneden te kunnen rijden. In Bourg-d’Oisans was een barbecue georganiseerd samen met de inwoners van het dorp. Heel goed georganiseerd voor 1900 personen. Goede muziek erbij, kei gezellig. Er stond ook een dweilorkest uit Boekel muziek te maken. We hebben er het leven gevierd.

Dat moeten we blijven doen, want zoals vanmorgen gezegd werd: “Geluk zit in de kleine dingen in liefde en in aandacht voor elkaar. Goed doen voor een ander is wat werkelijk telt.” Het geeft in één zin de essentie van BIG Challenge en Alpe d’HuZes weer. Zo is hier de sfeer ook, iedereen helpt elkaar. Het was weer een indrukwekkende dag.

Hans Vermeulen