De koersdag begon vroeg. Dit is dus de Alpe d’HuZes dag. Zo vaak mogelijk de berg op is dan het doel. Het is gewoon geweldig hoe die berg hier omgetoverd wordt; aanmoedigingskreten op het wegdek, vlaggen en tenten. Magnifiek.

Om 6 uur was ik op, het weer was prima. Antoine had Angelique al met haar fiets om 3 uur weggebracht. Snel naar de finish hier boven op de berg. Gelukkig ligt ons appartement bijna aan de finish.

De deelnemers zijn ’s nachts om drie uur afgedaald of weggebracht naar beneden. Overal staan kaarsjes langs de route. Een prachtig gezicht. Pieter Egelmeers kwam om kwart over zes voor de eerste keer binnen. Hij was dus in 1 uur en 40 minuten de Alpe d’Huez opgefietst. Echt knap. Vanuit de finish gaan de deelnemers naar het oppeppunt van BIG Challenge. Echt mooi; iemand pakt de fiets aan, de fietser of loper gaat zitten, dekentje, eten, drinken. Ook veel gesponsord, ook veel uit Sint Hubert en omgeving. Tilly Egelmeers heeft heel veel pannenkoeken gebakken.

Pendeldienst

Vanuit het oppeppunt rijden vrijwilligers naar bocht 3 naar het BIG Challenge entertainmentpunt. Een welkome plek voor de deelnemers; je merkt dat de deelnemers op de donderdag gedrevener zijn dan woensdags met de Alpe d’HuZus. Nu is het voor het echt zeg maar. Je ziet ze wel genieten van onze muziek. Er staan een opblaasbare varken, koe en kip die je al van verre ziet. Vrijwilligers delen hapjes uit. Daar zagen Lucie Loeffen en Dirk Stuart van Angelique van Loons team. Zij liepen flink door en hebben in 3 uur en 6 minuten in de helft die wij gelopen hebben van de tijd de berg beklommen. En ’s middags nog een keer. Angelique fietste een keer en liep ’s middags nog de berg op. Het was zwaar, zeker met die hitte. Jolande van de Wiel, oud dorpsgenoot, en haar familie kwamen ook mooi over de finish met hun bordjes van team Carin.

Aanmoedigen

Bij het entertainmentpunt staan twee uitgedoste vrijwilligers in groen en rood de fietsers en lopers omhoog pratend. Ik had daar een vrijwilligersdienst. Een van de dames vond het even lastig om te praten dus heb ik de microfoon overgenomen. Ik vond het geweldig om te doen en dat ligt mij beter dan hapjes uitdelen. De naam van deelnemers roepen en ze omhoog praten. Een paar uur gedaan, meegezongen met de Alpe d’HuZes liedjes en de fietsers en wandelaars mee in cadans brengen. Prachtig om al die deelnemers te zien. Weer terug naar de finish met de pendeldienst. Mijn Volvo is ook gebruikt en vaak op en neer gereden. Pieter Egelmeers fietste uiteindelijk vijf keer de berg op. Ik heb er heel veel respect voor. In het oppeppunt zag je wel dat ze echt af hebben moeten zien, opgeven is geen optie. ’s Middags was het echt heet. Dan is het echt afzien. Maar opgeven is geen optie dat kan een kankerpatiënt ook niet.
Zo’n prestatie kost wel 18.000 kcal op een dag hebben ze gezegd. Dus dat zou wel goed zijn voor mij.

Saamhorigheidsklim

Om half vijf startte de saamhorigheidsklim van BIG Challenges onder aan de berg. We zijn met alle BIG Challengers in de coole tenues hier in de bocht aangesloten en samen over de finish gekomen. Twee fietsers droegen het finishbord met het bedrag. Echt een kippenvelmoment.

Om 8 uur maakte Alpe d’HuZes bedrag bekend. Valt me op dat we met BIG Challenge ruim 10 procent hebben binnengehaald. Maar die boeren weten ook niet van opgeven. Naderhand nog gezellig nagebuurt in Palais du Sport en om 23 uur moe maar voldaan naar bed.

Hans Vermeulen