Om 6 uur opgestaan, even gedoucht, koffers ingepakt, nog spullen naar de vrachtwagen van BIG Challenge gebracht en om 7:10 uur huiswaarts. We gingen met vier auto’s achter elkaar de Alpe d’Huez af. Een laatste blik op de berg en het dal. Hebben we toch maar mooi gelopen. Hier en daar stonden nog een paar dixies en wat kaarsen. Vrachtwagens waren nog aan het laden. Op de weg stonden de aanmoedigingskreten nog te lezen.

De terugreis verliep goed. Het was mooi weer. Het is toch een rit van 1.000 kilometer. Jules Loeffen reed weer met mij mee. In Luxemburg getankt, de diesel is daar nogal wat goedkoper dan bij ons. Toevallig alle vier de auto’s tegelijk daar. Ook gezellig, samen wat eten en nabuurten.

Cadeau voor het leven

Onderweg kwamen we ook regelmatig auto’s van Alpe d’HuZes tegen. Iedereen zwaait. Dat is echt het mooie aan Alpe d’HuZes: die saamhorigheid. Het is mij vaak verteld; met BIG Challenge naar Alpe d’HuZes is een cadeau voor het leven. Dat is het inderdaad, ik ben blij dat ik het meegemaakt hebt. Ik heb ook heel veel bewondering voor al die vrijwilligers die al jaren meegaan. Zonder hen is de organisatie niet zo geolied. Ze weten alles en organiseren veel. Voor mij heel makkelijk want het inlezen vooraf was er wat bij ingeschoten. Thuis ga ik het proberen uit te leggen hoe het hier is maar als je het niet meegemaakt hebt, is het toch lastiger te begrijpen. De filmpjes en foto’s zijn mooi maar in het echt proef je de sfeer.

Opgeven is een optie

Ik heb in Frankrijk veel bijzondere en heftige verhalen gehoord. Het belang van meer onderzoek naar kanker is mij wel duidelijk. Ik heb afgelopen week ook nog veel donaties ontvangen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Opgeven is geen optie is de slogan van Alpe d’HuZes. Dat geldt ook voor kankerpatiënten. Ik heb een dag af moeten zien met het beklimmen van de Alpe maar patiënten, en niet te vergeten hun naasten, moeten dat elke dag. Ik ben dankbaar en gelukkig dat Sonja en ik, onze vier kinderen en onze naaste familie gezond zijn.

Volgende week zondag ga ik samen met Monique van Loon nog coole shirts verkopen bij de Trekkertrek in Mill. Kom gerust even buurten en iets cools kopen. Alles gaat weer voor 100 procent naar KWF. En opgeven is al een optie: BIG Challenge deelde al handschoenen uit voor volgend jaar met een kaartje ‘Ben jij erbij in 2023?’ Altijd doen als je de kans hebt. Ik zag ook op tegen inzamelen van geld. Maar je doet het niet voor jezelf maar voor een ander. En uit de vele gesprekken die ik gevoerd heb, weet ik dat BIG Challenge veel ondersteunt en helpt bij sponsoracties. Gemiddeld hebben de BIG Challengers Alpe d’HuZessers deze editie ruim 7.500 euro ingezameld met veel mooie acties die ook het boerenleven laten zien aan de burgers.

Om 19:15 uur waren we thuis, alle vier de auto’s toch ongeveer gelijk. Sonja had hamburgers gebakken. Samen hebben we gezellig gegeten en gebuurd. Een mooie afsluiting van een bijzondere week.

Hans Vermeulen

https://www.bigchallenge.eu