Het bijzonder pijnlijke gevecht wat er nu in de wereld gaande is, is terug te vinden in de geschiedenis want alles herhaalt zich. In de great reset van Klaus Schwab, directeur van het world economes forum, staat het hele scenario wat zich nu voor onze ogen ontrolt beschreven. Voor iedereen te vinden op het internet.

Hetzelfde scenario van goed en kwaad speelt zich in mijn stoffelijke lichaam af. Alle stress ofwel alle pijn en verdriet heb ik opgeslagen zodat mijn benen veranderd zijn in houten palen, die nauwelijks meer in beweging te krijgen zijn. Het toeval wil dat ik bij RelexZ massage chairs terecht kwam waar ze ook Xpoboost verkopen en nog fijner, je ook een licht therapiesessie kunt volgen. Ik mocht het eens uit proberen en voor mij nauwelijks te geloven. Mijn benen voelde na de eerste behandeling al een stuk lichter en ik kreeg me toch een stoot energie. Ook de stoel mocht ik uitproberen en nek, rug, armen, benen en zelf mijn tenen werden gemasseerd. De eigenaar vertelde me dat Sharon van Rouwendaal (Europees kampioen zwemmen) veel profijt had gehad bij de licht therapie omdat ze in het verleden last had van een schouderblessure. Zou dat ook iets voor mij zijn? Ik roep al meer dan twintig jaar dat het mijn spieren zijn en bij de dokter krijg je een pil en bij de fysiotherapie oefeningen. Maar er is duidelijk meer voor nodig om mij weer op de been te krijgen. RelaxZ heeft klanten uit Zwitserland, Polen, Tsjechië, Duisland en Frankrijk en heeft als enige uit de Benelux een Japanse massagestoel die ik heerlijk heb mogen uitproberen. Waarom hebben ze die niet bij de fysiotherapie vroeg ik de eigenaar, dat had me beslist een heel eind op weg geholpen. Hij vertelde echter dat er wel degelijk stoelen geleverd waren bij chiropractor, fysiotherapeut, oncologie, chirurgie, kinesiologie en huisartsen. Hoe mooi dat dit in ons eigen Land van Cuijk beschikbaar is. En hoe prachtig zou het zijn als dit nog meer geïntegreerd zou worden in de reguliere geneeskunde. En dat genezen, echt genezen wordt en alle mogelijkheden, regulier en alternatief, meegenomen zou worden. Ieder mens is immers uniek en wat de een nodig heeft geldt wellicht niet voor de ander.

Mijn lichaam moet van spanning, net als op het grote wereldtoneel, tot ontspanning komen. Ik had nauwelijks bloeddoorstroming meer in mijn benen geen wonder dat ze altijd koud waren. Er moest aan gewerkt worden en niet te misselijk ook. Ontspannen, loslaten was en is de remedie en warmte en licht. Als extra toevoeging ook nog aan Thaise massage begonnen. Het is een hele kunst om te ontspannen als je voor je gevoel gefileerd wordt maar ik wist dat het nodig was.

De kunstroute heeft als onderwerp: Samenwerken dat werkt. Daar ben ik het helemaal mee eens. Heel jammer is het dat dit allesbehalve gebeurt in de gezondheidszorg want dat is een verdienmodel. Net zoals de kant en klare producten die ons ziek maken, groenten en fruit die te veel bestrijdingsmiddelen bevatten want waarom blijven rijpe aardbeien zolang goed? Hoe mooi zou het zijn als er op alle fronten, met zijn allen gewerkt zou worden om geestelijk en lichamelijk gezond te worden en te blijven. Dat hier alle energie naartoe zou gaan. Gelukkig zie ik dat er steeds meer initiatieven ontstaan waarin de mensen zelf nadenken, onderzoeken, uitproberen hoe het anders, beter en mensvriendelijker kan. Samenwerken dat werkt, gaat zeker lukken als we met zijn allen hetzelfde doel nastreven en vriendelijk blijven naar elkaar. En wie wil er nu niet gezond oud worden en genieten van het leven. Dat willen we toch allemaal!

Tilly Gerritsma, Mill