Gelukkig was ik net op tijd thuis. De buienradar had voor de verandering eens gelijk. Zachtjes begon het te druppelen en deze keer waaide het niet over.

Ik had een heerlijke fietstocht achter de rug en wilde op advies van een vriend, toch eens het ambachtelijke desembrood proeven. In het kapelletje in Velp, in het voorportaal, verkoopt Erik de bakker zijn waren. 

De mens heeft nog immer brood en spelen nodig want anders vervelen we ons en wordt het leven saai. ‘Is dat zo?’ vraagt Loes later als ik bij haar een kopje thee ga drinken. Er ontstaat een geanimeerd gesprek en Loes gaat gretig in op het onderwerp: het weer. Het druppelde vanmorgen en is dat niet hetzelfde als wat er zich op het wereldtoneel afspeelt? Er druppelt heel langzaam, bijna te verwaarlozen, zogenaamd nieuws binnen bij de mainstream media. Op de alternatieven kanalen hoost het echter. Het dondert en bliksemt en soms slaat het in, op de meeste plaatsen (gelukkig) niet. Tja de bui moet vallen, is niet tegen te houden’ zegt ze dan melodramatisch. ‘Maar, we gaan niet bij de pakken neerzitten toch? We creëren gewoon een nieuwe, een andere wereld.’

Loes vertelt over het gedachtengoed van Dr. Bob de Wit, Society 4.0. Kees die net een bijeenkomst over dit onderwerp heeft gehad, vertelt enthousiast dat er al heel veel groepen in Nederland zijn die bouwen aan een nieuwe burgersamenleving. Hij haalt een artikel uit ‘De andere krant’ (30 juli-6 augustus) aan. ‘De paradox van de tijd waarin we nu leven is dat technologieën als robotisering, kunstmatige intelligentie en biotechnologie kunnen leiden tot een gesloten samenleving, met meer top-down controle dan ooit (Society 4.0, de Elite Reset Society, genoemd). Maar dezelfde technologieën kunnen leiden tot een samenleving waarin burgers meer soeverein zijn dan ooit (Society 4.0 , de Glocal Citizens Society genoemd).’ Feitelijk niets nieuws onder de horizon want zowel op de aarde als in de Kosmos volgens Kees, zitten we nog steeds in de strijd kwaad en goed. ‘Overigens ook in ons zelf’ roept hij net iets te hard en kijkt me doordringend aan. ‘Dus ver hoeven we het niet te zoeken, het is belangrijk dat we op de eerste plaats ons zelf leren kennen.’ Goh jeetje die tekst is al oud: Leer je zelf kennen. 

Kees vertelt dat er in hetzelfde artikel staat geschreven dat veel regio’s zich al bezighouden met het gedachtengoed van Society 4.0. Friesland, West- Brabant, Oss en omgeving, Oost-Brabant, De Betuwe, Westland en Groot-Rotterdam. Een samenleving waarin respect en samen beslissen centraal staan. ‘Het wordt tijd om te kijken of dat ook iets is voor onze regio. De regering is er immers niet meer voor ons, de mensen, dat hebben we inmiddels wel gemerkt’ zegt hij meesmuilend. ‘Wist je dat de overheid op grote schaal het gedrag manipuleert, dat het ministerie ondersteund wordt door 2400 psychologen en anderen gedragsexperts (de andere krant 23-30 juli)’ zegt Loes en kijkt me veelbetekenend aan. ‘Maar het is belangrijk dat we onze energie hoog houden en onze gedachten op het positieve instellen zodat de creatiekracht kan binnen stromen.’ Kees vertelt dat het model van Regio 4.0 negen domeinen telt en dat ze een iets andere versie hanteren. Handzamer en laagdrempelig volgens hem en nodigt me uit om er een volgende keer bij te zijn.

In de avond laat ik alles nog eens op me inwerken. Het heerlijke brood, Het weerbericht van Loes, en de uitnodiging van Kees. Ik wil wel iets te doen hebben want niets doen is stilstand. Anderzijds moet ik me zelf ook niet vergeten en beseffen dat ik niet mijn gedachten ben zodat ze met me aan de haal gaan. ’s Nachts droom ik van mueslibrood, krentenbollen en kokoskoekjes mmm.

Tilly Gerritsma, Mill