Er wordt heel wat afgesmeerd om jong te blijven. Rimpels in ons gezicht verraden onze leeftijd - en dat willen we natuurlijk niet. Zegt u nu ‘ach daar ben ik inmiddels te oud voor’ leest u dan vooral door. Want dan is dit artikeltje voor u bestemd.

Met het verstrijken van de jaren verandert ons lichaam, en met het lichaam ook de huid. Dat gaat langzaam, je wordt niet gewaarschuwd, tot je ineens jeuk, plekjes, losse huid, kleine wondjes hebt op je benen, voeten en armen.

Verschillende processen in de huid zijn de boosdoener:

  • Afnemende stevigheid door minder celaanmaak en minder collageen in de huid
  • Afnemende elasticiteit 
  • Droger wordende huid, de huid houdt minder vocht vast. De zweetproductie neemt ook af.

Het gevolg is dat je huid fragieler en rimpeliger wordt, en kwetsbaarder voor infecties en eczemen. Sommige mensen krijgen hardnekkige jeuk. En natuurlijk de droge huid, vaak een eerste verschijnsel van je huid ‘op leeftijd’, met name op je benen en voeten. 

Net zoals we de inwendige mens verzorgen, doen we er dus goed aan om ook de uitwendige mens aandacht te geven. Daarbij zijn er twee hoekstenen. De eerste is waarschijnlijk wel bekend: pas op met zeep en gebruik bij voorkeur een pH-neutrale zeep. 

En de tweede is: smeren smeren smeren, elke dag of in ieder geval een paar keer per week.
Er zijn oneindig veel crèmes en zalven te koop. Heel veel producten zijn geschikt. 
Voor wie zijn of haar favoriete smeermiddel nog niet heeft gevonden heb ik de volgende tips:

Crèmes en lotions zijn prettiger in het gebruik dan zalven. De begrippen zalven en crèmes worden soms door elkaar gebruikt voor alles wat smeerbaar is. Als apothekers maken we echter een duidelijk onderscheid in deze groepen, ze zijn qua opbouw en eigenschappen namelijk heel verschillend. Zalven maken je huid glimmend en plakkerig. Ze bestaan uit vet waaraan hulpstoffen, soms ook water, zijn toegevoegd. Crèmes en lotions bestaan juist uit water, dat vermengd is met emulgatoren en allerlei toevoegingen met hun eigen functies. Ze smeren goed en vooral: ze trekken goed in de huid. Gebruik echter wel vettende crèmes. Vettende crèmes bevatten een hoeveelheid vet en dat vet is nodig om je ouder wordende huid te beschermen en in betere conditie te brengen. 

Voor de huid die droog en trekkeriger aanvoelt, zijn producten met hydraterende bestanddelen aan te raden: bekend zijn ureum, melkzuur, suikers, minerale zouten. Ze zorgen dat er meer water in je huid gaat zitten, wat een comfortabel gevoel geeft. 

Als je snel allergisch reageert, met roodheid en irritatie, kies dan een product zonder geurstoffen of toevoegingen. In de apotheek worden deze producten ‘basiscrèmes’ en ‘basiszalven’ genoemd. Er zijn ook productlijnen in de markt die speciaal op dit type huid zijn ontwikkeld, ze zijn vaak wat duurder maar heel geschikt. 

Mijn allerbelangrijkste tip is tenslotte: kies een crème, zalf of lotion die voor jou comfortabel is. Vind je een geurtje belangrijk?  Smeer je juist graag met een extra vettend product? Voel je je goed bij een bijzonder merk? Want belangrijker nog dan wat je smeert, is dat je smeert. 

Susan Vrenken, apotheker
Service Apotheek Mill