Ik heb onlangs een onderneming geërfd van mijn vader en wil deze graag voortzetten. Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om in aanmerking te komen voor de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet?

Antwoord 

Normaal gesproken betalen kinderen of andere familieleden die een onderneming erven of geschonken krijgen tussen de 20% en 40% erf- of schenkbelasting. Dit kan een flinke drempel zijn voor een eventuele voortzetter van de onderneming. Maar dankzij de BOR kunt u een vrijstelling van erf-of schenkbelasting tot welgeteld € 1.134.403 (in 2022) van de bedrijfswaarde krijgen. Boven dat bedrag krijgt u nog eens 83% vrijstelling. Met een percentage van 20% komt de effectieve belastingdruk dan dus uit op 3,4%. 

Uiteraard zitten er wel voorwaarden aan het gebruik van de BOR: 

  • Als de opvolger de onderneming erft, moet de erflater minstens één jaar eigenaar zijn geweest van de onderneming. Bij een schenking moet de schenker minstens vijf jaar eigenaar zijn geweest 
  • De opvolger moet de onderneming minstens vijf jaar (laten) voortzetten of de aandelen minstens vijf jaar in bezit houden. 
  • Er moet sprake zijn van een materiële onderneming waarin daadwerkelijk ondernemingsactiviteiten plaatsvinden. Beleggen is dus niet voldoende voor de BOR. Rechters oordelen vaak dat een vastgoedonderneming een belegging is. De vastgoedwerkzaamheden moeten in ieder gevallen meer behelzen dan normaal vermogensbeheer volgens de Hoge Raad. 

In het coalitieakkoord is voorlopig géén streep gezet door de fiscaal voordelige BOR. Dat was eerder wel de vrees van onder meer familiebedrijven. Wel gaat het kabinet onderzoeken hoe oneigenlijk gebruik van de regeling kan worden tegengegaan.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.