Afgelopen zondag had ik het genoegen om op landgoed Mariëndaal in Velp te zijn. Achter het voormalige klooster dat je vanaf de N324 goed ziet liggen, gaat een tuin in Engelse landschapsstijl en een bos met lanen van beuken schuil. Een rustieke en prachtige plek. De reden voor m’n bezoek was de feestelijke heropening van het natuurbelevingsbos.

Dat belevingsbos ligt naast kinderboerderij Buitengewoon. Vrijwilligers van natuurvereniging IVN Grave hebben ervoor gezorgd dat het bos in 2018 geopend kon worden. Het doel is om kinderen al op jonge leeftijd op een speelse manier in contact te laten komen met de natuur. Dat is belangrijk, zeker in een tijd waarin de verleiding van allerlei beeldschermen en digitaal vermaak groot is.  

De heropening trok zondag veel belangstelling, van drie generaties: opa’s en oma’s, ouders en hun (klein)kinderen. Ik vind het mooi om te zien dat de interesse voor en het belang van natuur op deze manier wordt doorgegeven. De kinderen kwamen natuurlijk vooral om te spelen. En dat kon volop in de opgeknapte boomhut, op het blote voetenpad, bij de waterpomp met speelgoot, in de zitkuil of aan de klimtouwen. Ze genoten en vies worden was toegestaan. 

Het is fijn dat de vrijwilligers van IVN Grave het beheer van het belevingsbos voor hun rekening nemen. Daardoor kunnen kinderen zich van harte uitleven in het bos en de natuur beleven en ontdekken. Ik beveel u van harte aan om eens een kijkje te nemen in dit meest noordwestelijke deel van onze gemeente. Het bos is vrij toegankelijk. Uw kinderen of kleinkinderen zullen zich er zeker amuseren.

Burgemeester Marieke Moorman