Het afgelopen weekend mocht ik twee grote evenementen in het Land van Cuijk bijwonen. Op zaterdag organiseerden we de Veteranendag voor veteranen uit onze gemeente. Met zo’n 250 mensen kwamen we samen in het Oorlogsmuseum in Overloon.

Veteranen zijn mannen en vrouwen van bijna elke leeftijd. Vaak jonger en soms ouder dan we denken of verwachten. Mannen en vrouwen die, vaak in de bloei van hun leven, datzelfde leven riskeerden voor bijvoorbeeld missies in Indonesië, Libanon, het voormalig Joegoslavië, Irak of Afghanistan. Ze legden hun leven in de waagschaal om andere mensen een kans op vrijheid te geven. Daarbij verloren zij misschien wel een kameraad of liepen ze zelf fysieke of mentale verwondingen op, waarvan de littekens soms tot op de dag van vandaag worden meegedragen. Zaterdag sprak ik een aantal van hen. Ze vertelden me over de heftige tijd, de nare dingen die oorlogen en het handhaven van vrede in instabiele gebieden met zich mee brengen, het gemis van familie thuis. Maar er waren ook verhalen over het ontdekken van nieuwe landschappen en culturen, de contacten met de lokale bevolking en de onderlinge kameraadschap.  

Op zondag was ik in Oploo. Het Sint Matthiasgilde was er gastheer voor de jaarlijkse Kringgildedag. Maar liefst 1.000 mensen, verdeeld over 29 gilden uit de regio, deden mee aan de massale opmars, vendelgroet en defilé en hielden er diverse wedstrijden. Het was een prachtig spektakel dat veel publiek trok. Gilden stammen uit de Middeleeuwen, toen ambachtslieden zich begonnen te organiseren om hun belangen te beschermen en om de kwaliteit van hun werk te waarborgen. Maar gilden hadden ook een belangrijke sociale functies. Ze hielpen zieken en ouderen, regelden begrafenissen, gaven financiële steun voor mensen in nood en organiseerden feesten en ceremonies. De gemeenschapszin die door gilden werd bevorderd, is er nog steeds. Zeker in kleinere gemeenschappen zorgt een gilde voor saamhorigheid, die een gevoel van veiligheid, verbondenheid en ondersteuning geeft. 

Hoewel hun activiteiten anders van aard zijn, zijn er wel degelijk paralellen te trekken tussen veteranen en gildebroeders en -zusters. Beiden kenmerken zich door broederschap. Beiden zijn dienstbaar en leveren een bijdrage aan gemeenschapszin. En beiden verdienen onze waardering. 

Burgemeester Marieke Moorman