Dat waren wel de eerste woorden die ik zei tijdens de bijeenkomst in januari 2023. Niet in de gaten hebbende wat het allemaal tot gevolg zou hebben.

Wil je dan ook in de groep die het plan gaat uitwerken? Was de eerste vraag die volgde. Dan kun je met goed fatsoen al geen nee zeggen. Met een mooi rapport en een duidelijke presentatie hebben we uitgelegd dat de enige optie een nieuwe school starten is. De volgende vraag was vervolgens: Wil je dan ook dit proces verder onderzoeken en uitwerken? Ook hier kon ik geen nee op zeggen, zeker gezien de leuke groep mensen die we hadden om ermee aan de slag te gaan.

Gemiddeld 1 dag in de week kost het me om alles uit te zoeken, te regelen, af te spreken met mensen en te overleggen. Heel veel nieuwe contacten, veel kennis over de onderwijswereld opgedaan en veel geleerd over het maken van stappen in een proces. Erg leuk en interessant. Ondertussen ook bestuurslid van de Stichting vmbo-onderwijs Mill en omstreken, aanspreekpunt van de organisatie en lid van het kernteam.

Vanuit onderwijs en politiek wordt nieuwsgierig naar ons gekeken, merken we. Schaalvergroting lijkt op bestuurlijk niveau de enige route naar kwalitatief goed onderwijs te zijn. Ons verhaal staat daar lijnrecht tegenover. De vele gesprekken met deskundigen op bestuurlijk en financieel vlak sterken ons  in het geloof dat een school voor ongeveer 400 leerlingen juist goed is.

Een ‘kleinere’ school waar iedereen elkaar kent, is: goed voor de leerlingen, goed voor de docenten en goed voor de ouders. Persoonlijke aandacht voor iedereen is een grote plus. Daarmee leiden we de leerlingen op met zelfvertrouwen naar een mooie toekomst.

Om deze school mogelijk te maken hebben we de ouders nodig van kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar. Zij kunnen een ouderverklaring afgeven waarmee ze de komst van onze school steunen. Misschien niet voor hun eigen kinderen, maar wel voor de kinderen die er baat bij gaan hebben!

Bart Hermanussen
Mede initiatiefnemer Regionale vmbo Peelrand

https://vmbo-inmill.nl