De kosten voor de aanschaf van een (bestel)auto zijn niet gering voor uw onderneming. Enige tegemoetkomingen zijn dan ook van harte welkom. De investeringsaftrek komt dan goed van pas en verlaagt jouw winst.

Er zijn drie soorten investeringsaftrek:

  • kleinschaligheidsaftrek (KIA)
  • milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • energie-investeringsaftrek (EIA)

Om voor de KIA in aanmerking te komen moet de auto uiteraard op de zaak staan en de investering moet minimaal €450 zijn (dit zal niet vaak een probleem zijn). Je kunt niet voor alle auto’s investeringsaftrek claimen. Deze aftrek geldt niet voor personenauto’s, tenzij deze gebruikt worden voor beroepsvervoer. Bestelauto’s, vorkheftrucks en vrachtauto’s komen dus wel in aanmerking. De investeringsaftrek geldt voor zowel nieuwe als gebruikte auto’s.

Bij verkoop rekening houden met desinvesteringsbijtelling

Bij verkoop of andere vervreemding van de auto moet je een deel van de genoten investeringsaftrek terugbetalen, de desinvesteringsbijtelling. Hier moet je rekening mee houden als je de auto niet langer dan vijf jaar geleden hebt aangeschaft. Je moet dan het ontvangen percentage over de verkoopprijs terugbetalen.

Milieu-investeringsaftrek

Milieuvriendelijke auto’s komen in aanmerking voor de MIA. Je kunt de MIA in de aangifte IB en VPB ook claimen, net zoals de Vamil, als je een meldingscode hebt, die aan te vragen is bij de RVO. De belangrijkste voorwaarden voor de MIA luiden:

  • De auto moet op de milieulijst staan.
  • Het moet gaan om een nieuwe auto; een auto is in dit kader nieuw als deze minder dan 6.000 kilometer op de teller heeft staan of niet meer dan zes maanden oud is.
  • De auto moet tijdig zijn gemeld, dit wil zeggen binnen drie maanden.

De percentages voor de MIA zijn dit jaar 27%, 36% en 45%. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel. De elektronische personenauto staat vanaf 2022 al niet meer op de Milieulijst, de elektrische bestelauto nog wel.

Energie-investeringsaftrek

De EIA komt grotendeels overeen met de voorwaarden van de MIA. Het verschil is echter dat het om energiezuinige auto’s moet gaan die op de Energielijst staan (zie RVO.nl). Het percentage bedraagt 45,5%.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.