Bijna Kerstmis en dat raakt bij vele mensen toch een gevoelige snaar. Bij mij althans wel en zeker omdat de drukte van een kerstdiner er af is gevallen. Het is niet dat ik niet eet maar ik maak het me wel gemakkelijk.

Dit jaar ga ik niet naar Daan: ‘Hoeft niet mam, nodig … maar uit.’ Hij bedoeld zijn broer die ook alleen woont. De rest vieren kerst met hun gezinnetjes en ik vind het prima zo. Heerlijk rust! Waarom ik niet mag komen, vraag ik aan Daan. ‘Het is te vermoeiend voor jou!’ zegt hij en eerlijk is eerlijk maar hij straft me er niet mee. Bovendien heb ik een lichte verdenking die naar de bovenbuurvrouw (bbv)) gaat maar dat kan ik niet vragen. Dat licht te gevoelig. Na een paar stormachtige maanden na de eerste kennismaking met de bbv, ze had een andere gedachte van wat leven inhoudt, is de rust min of meer teruggekeerd. 

In het begin van de kennismaking liep de bbv geregeld binnen wat Daan wel gezellig en interessant vond. Maar Ja Daan heeft zo zijn eigen structuur, regels en houdt van rust en het liefst geen of zo weinig mogelijk mensen om hen heen. En tja de bbv was net het tegenovergestelde. Daan kreeg veel stress en zei dat hij er psychotisch van werd. Dus de bbv mocht er niet meer in. Maar die vertelde een paar dagen later dat ze Daan toch wel miste en tja Daan miste haar gezelligheid ook wel. ‘Je kunt toch ook goede buren zijn en elkaar af en toe zien en spreken’ opperde ik voorzichtig. Want ik vond het geweldig dat hij eindelijk wat uit zijn schulp kroop. Ondertussen hoorde ik van een andere zoon dat hij het wandelen met haar, zo af en toe, weer opgepakt heeft. En de bbv zorgt af en toe ook voor wat buitenlandse gerechten of brengt iets van haar bakkunsten voor hem mee. Buitenlandse gerechten vindt Daan uiterst interessant en waardeert hij zeer. In gedachte zie ik zijn stralende gezicht al voor me en daar geniet ik van. Het mooie is, dankjewel bbv, dat Daan me niet meer zoveel nodig heeft als uitlaatklep. Het zijn tegenwoordig vaak korte gesprekjes. ‘Ik vind dat ik nu wel genoeg heb gezegd’ zegt hij als hij klaar is met zijn gesprek. Daan vertelde dat hij ook nogal eens zijn ziel roert bij de bbv d.m.v. schrijfsels, dat heeft ze zelf aangeboden. Ik heb besloten om hier niet dieper op in te gaan en me er ook niet druk over te maken. Gods wegen zijn immers ondoorgrondelijk hoe of op welke manier iemand soms geholpen wordt. Zijn broers kunnen zijn schrijfsels soms nauwelijks bevatten en weten niet hoe het te beoordelen. En ook voor mij heeft het de nodige tijd gekost om me niet telkens persoonlijk aangevallen te voelen maar zijn onmacht als groter te zien. Wellicht dat de taalbarrière van de bbv in zijn voordeel werkt. Wie zal het zeggen.

Ondertussen luister ik naar het liedje Angel (van o.a. Jimin, JVKE en andere). Vertaald in het Nederlands: ‘Engel vlieg niet zo dicht bij mij. Uiteindelijk trek ik je naar beneden. Je wilt je vleugels niet verliezen. Mensen zoals ik maken mooie dingen kapot. Engel vliegt niet zo dicht bij mij.’ Tja dat is weer iets om over na te denken. Vroeger werd vaak het woord bengel naast engel gebruikt. En zo in het kringetje van dualiteit weer rond. Ik zelf hoop op veel engeltjes ofwel veel positieve energieën die me de juiste weg opduwen. Is het niet goedschiks dan kwaadschiks. Ik verheug me op mooie, liefdevolle tijden waarin we elkaar als mens meer kunnen vinden en begrip hebben voor elkaar. 

Fijne sprankelende kerstdagen vol mooie inzichten gewenst. En alle goeds wat mogelijk is voor 2024.

Tilly Gerritsma, Mill