Een nieuw jaar met nieuwe kansen! Ik wens jullie allemaal een gelukkig en gezond 2024 en dat we met z’n allen respectvol met elkaar om kunnen gaan. Je voelt je toch veel beter als je vriendelijk benaderd wordt? Dat geldt natuurlijk ook voor de ander.

Luisteren naar elkaar helpt. Zelfs al zijn het niet met elkaar eens. Als gemeente krijgen we soms het verwijt dat we niet naar onze inwoners luisteren. Er gaat zeker wel eens wat mis, maar we doen echt ons best. Al kunnen we het onze 90.000 inwoners natuurlijk niet allemaal elke dag naar de zin maken. Iedere inwoner heeft zo z’n eigen wensen en ideeën. 

Gelukkig zijn we het over heel veel dingen wel eens. Zo willen we allemaal fijn wonen. We doen elke dag ons best om dat voor zoveel mogelijk mensen voor elkaar te krijgen, maar we kunnen het niet alleen. Investeerders zijn minder happig en vanwege de hoge rente kopen minder mensen een nieuwbouwwoning. De prijzen zijn sowieso hoog. Als ik een bericht plaats dat er gelukkig weer nieuwe woningen bijkomen in het Land van Cuijk, schrikken mensen steeds opnieuw van de prijzen. 

Vaak hebben we dan al bij de projectontwikkelaar bedongen dat er ook appartementen in het lagere segment bijkomen. En die zijn helaas nog steeds duur. Maar we moeten realistisch zijn. Voor minder kan het in deze tijd niet. We hebben te maken met hoge materiaalkosten en de woningmarkt blijft toch een kwestie van vraag en aanbod.

Wat we kunnen, doen we. Zo hebben we de laatste raadsvergadering van 2023 maar liefst 3 bestemmingsplannen vastgesteld. 8 woningen in Landhorst, 67 in Oeffelt en 94 in Sint Anthonis. En dit jaar worden er weer een heleboel woningen opgeleverd. Op dit moment zijn er meer dan 400 in aanbouw, waaronder ook een groot aantal sociale huurwoningen. Zodat heel veel mensen weer een fijn thuis vinden in het Land van Cuijk.