De Maasheggen vormen het oudste cultuurlandschap van Nederland. Er is geen gebied in Europa waar natuur, landschap, economie en cultuur zo zichtbaar en langdurig met elkaar verweven zijn.

Niet voor niets heeft De Maasheggen sinds de zomer van 2018, als (vooralsnog) enige gebied in Nederland, de status van UNESCO Man & Biosphere.

Het gebied staat bekend om het Maasheggenvlechten, een ambacht dat voor onze gemeente van onschatbare waarde is. Het vlechten van heggen langs de Maas is namelijk niet alleen een stukje vakwerk, het is een kunst die generaties lang is doorgegeven en die onze landschappen siert. Het zit diep geworteld in onze lokale tradities en erfgoed.

Afgelopen zondag had ik de eer om mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten. Ik mocht zelf ervaren hoe het is om de heggen aan te leggen en in vorm te houden. Daar komt meer bij kijken dan je denkt! Ik heb dan ook veel respect voor de hardwerkende vlechters en beheerders die onze prachtige Maasheggen het hele jaar onderhouden.

Maar het NK Maasheggenvlechten is meer dan alleen een wedstrijd. Het is een viering van cultuur, geschiedenis, natuur, van samenwerking en van trots. 

Wat de natuur betreft blijft De Maasheggen een parel van een natuurgebied. Er wonen bijzondere dieren, zoals de sleedoornpage en de kamsalamander. En sinds de dag van UNESCO’s zegen heeft De Maasheggen een opmerkelijke transformatie doorgemaakt. Er zijn eeuwenoude heggen en majestueuze bomen hersteld, er is kilometers aan groen aangeplant, er zijn poelen en beken aangelegd en agrarische gronden worden nu vaker natuurinclusief beheerd. Hierdoor is er niet alleen meer ruimte ontstaan voor de dieren en planten die van oudsher in het gebied leven, maar zijn ook -eerder verdwenen- soorten in De Maasheggen teruggekeerd.

Daar, midden in de Maasheggen, met de snoeischaar en takken in mijn handen, besefte ik me des te meer hoe belangrijk het is om dit gebied te koesteren en te beschermen voor toekomstige generaties.

Antoinette Maas
Wethouder Duurzaamheid, Natuur en Mobiliteit