Koningsgezind. Ik ga er geen geheim van maken, ik ben zeer koningsgezind. Zolang als Nederland bestaat, is er discussie over de monarchie. Maar tegelijkertijd kunnen we volgens mij ook niet zonder.

Heeft u ook zo genoten van de serie “Het Verhaal van Oranje-Nassau” met Daan Schuurmans? Uiteindelijk is keer op keer bewezen dat ons nuchtere, rationele land telkens weer die verbindende, en bijna magische kracht van het Koningshuis nodig heeft. Zeker in tijden van crisis.

Eind vorig jaar heb ik Hare Majesteit de Koningin ontmoet. In het Land van Cuijk zetten we ons al geruime tijd extra in rondom het thema mentale gezondheid van jongeren. We doen dat op het voortgezet onderwijs. Ik vertel daar op landelijke bijeenkomsten wel eens iets over. Zodoende vroeg de stichting Mind Us, waar de Koningin erevoorzitter van is, ons om op Paleis Noordeinde deel te nemen aan een bijeenkomst over mentale gezondheid. Het feit dat iemand als de Koningin zich hiervoor inzet, ervoor een bijeenkomst op het paleis organiseert, maakt écht het verschil. De impact van niet alleen de persoon, maar vooral de functie van Koningin kan in mijn ogen nooit worden geëvenaard door een president of de partner daarvan. Het heeft simpelweg meer impact om belangrijke maatschappelijke onderwerpen op de agenda te zetten.

En heel ander voorbeeld. Het was voor mij een grote eer om onlangs als locoburgemeester een Koninklijke Onderscheiding te mogen uitreiken aan de heer Ben Kemner. U weet wel, van de bronsgieterij en de beeldentuin in Cuijk. Normaal is dat voorrecht voorbehouden aan de burgemeester. Op het moment dat mensen in de gaten krijgen waar je voor komt, in naam van de Koning die mensen waardeert voor hun maatschappelijke inzet, dan gebeurt er iets… Ik spreek dan die vaak gehoorde woorden uit “het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagt u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau”. Het raakt mensen. Ook hier durf ik de stelling aan dat een onderscheiding die namens een president wordt uitgereikt, zoals in andere landen iemand met vaak een politiek verleden, nooit dezelfde impact zal hebben als iets dat koninklijk is. 

Nederland lijkt veel op een republiek, maar een samenleving met een sterke democratie verdient een kroon...

Wethouder Joost Hendriks