Als wethouder sta ik, samen met mijn collega’s, aan het roer van een gemeente vol potentieel en groeikracht. Ondanks onze ambities lopen we echter tegen een muur aan die onze voortgang kan belemmeren: netcongestie.

Netcongestie is een term die waarschijnlijk voor veel mensen niet nieuw is. Het vormt voor verschillende bedrijven in onze gemeente een serieuze hindernis. Het betekent simpelweg dat ons elektriciteitsnetwerk overbelast is, waardoor nieuwe bedrijven geen toegang krijgen tot de energie die ze nodig hebben. Dit heeft verstrekkende gevolgen: investeringen blijven uit, kansen gaan verloren en onze economische ontwikkeling wordt geremd. 

Onze gemeente bruist van de activiteit en er is bijvoorbeeld veel vraag naar bedrijfsterreinen. Maar helaas kunnen we op veel plekken niet bouwen, omdat het elektriciteitsnetwerk op dit moment niet in staat is om aan onze behoeften te voldoen. Dat is niet alleen frustrerend, maar ook zorgwekkend voor de toekomst van onze lokale economie. 

Neem bijvoorbeeld de vakopleiding techniek die al lang geleden had moeten beginnen. Een initiatief om voldoende mensen in de techniek klaar te stomen voor de technische arbeidsmarkt. Zonder elektriciteit gaat dit niet lukken. Ook de bouw van ons eigen gemeentehuis, bedrijven die zich willen vestigen op de Health Campus in Boxmeer en industrieterreinen zoals Laarakker in Haps. Stuk voor stuk belangrijke te realiseren ontwikkelingen die mogelijk in gevaar komen door dit netwerkprobleem. 

Het is duidelijk dat we actie moeten ondernemen. We hebben een oproep gedaan aan Enexis om projecten te prioriteren. Ook zijn we regionaal in overleg met de wethouders Economie hoe we deze boodschap verder op de juiste plek kunnen brengen. Als gemeente gaan we aan de slag met het lokaal opwekken en opslaan van energie. We zijn volop bezig met de voorbereidingen voor deze ‘Smart Energy Hub’. Zo kunnen we (deels) zelfvoorzienend worden voor (o.a.) ondernemers. 

Bedrijven kunnen zelf ook helpen. Kijk goed naar het energieverbruik door de dag heen. Welke behoefte is er echt? Hebben we niet teveel gereserveerd waardoor er geen plek meer is voor andere bedrijven?

We kunnen geen ijzer met handen breken. Maar laten we vooral samen de juiste stappen zetten. 

Wethouder Maarten Jilisen