Al meer dan vijftien jaar heb ik een seizoenkaart van Willem II, de betaald voetbalclub uit Tilburg. Ik heb er een groot deel van m’n leven gewoond en de lol die ik beleef aan voetbal kijken, brachten me destijds als vanzelf naar het stadion.

De Tricolores zijn een begrip in de stad. De club leeft en het stadion is bijna altijd vol, een garantie voor gezelligheid. De fanatieke aanhang van de Kingside laat zich negentig minuten lang horen. Zelf zit ik in een wat rustiger vak, maar ik kan alle liedjes meezingen (de teksten zijn ook niet bijster ingewikkeld). Die tweewekelijkse avondjes of middagjes in het stadion bieden me ontspanning: verstand op nul en – afhankelijk van de prestaties op het veld – heerlijk mopperen of juichen. Er ontstaat automatisch verbroedering met andere supporters. De aanhang is heel divers, een mooie dwarsdoorsnede van de samenleving, maar allemaal met dezelfde liefde voor de club. En na het weekend is er altijd iets om over te praten met andere voetballiefhebbers. Kortom: voetbal als belangrijkste bijzaak in het leven. 

Supporter ben je in goede en in slechte tijden. Als Willem II – supporter heb ik alle uitersten meegemaakt: van Europees voetbal en de bekerfinale tot twee keer degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie. Maar afgelopen seizoen was het weer volop genieten. ‘We’ werden kampioen en spelen volgend jaar gewoon weer in de Eredivisie. De kampioenswedstrijd en de huldiging van vorige week gonzen nog plezierig na in m’n hoofd. 

Euforisch moet het ook geweest zijn bij de handballiefhebbers uit Mill en omstreken. Het damesteam van MHV ’81 promoveerde voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging naar de eredivisie. Een prestatie van formaat. In de spannende wedstrijd tegen Wijhe bleek het jonge team oppermachtig. Mooi dat het promotiefeest een week daarna bij de laatste thuiswedstrijd nog eens dunnetjes kon worden overgedaan. Ik wens de handbalvrouwen veel succes in de eredivisie. En de voetbalmannen van Willem II uiteraard ook. Ik ben er komend seizoen weer bij om dat vanaf de tribune te volgen.

Burgemeester Marieke Moorman