Burgemeester Antoine Walraven

Op 16 maart was ons college aanwezig op de jaarlijkse Regiodag van AgriFood Capital. AgriFood Capital is het samenwerkingsverband van ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen in de regio Noordoost-Brabant.

Deze partijen werken samen aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken rondom duurzaamheid, voeding en gezondheid. We zetten ons vol enthousiasme in om Noordoost-Brabant in 2020 te laten excelleren als dé topregio in agrifood. Dit onder het motto: Sowing innovation, harvesting the future.

Verspillingsfabriek

Het thema van deze Regiodag was “Economische kansen van verspilling”. En niet geheel toevallig vond deze bijeenkomst plaats in de zogenaamde “Verspillingsfabriek” in Veghel. Dit is een initiatief van Bob Hutten en beoogt een antwoord te geven op het vraagstuk rondom voedselverspilling. In de Verspillingsfabriek worden van waardeloze reststromen of reststromen met een minimale waarde smaakvolle producten gemaakt. Niet alleen consumenten gooien elke dag veel eten weg, ook leveranciers van groenten, fruit en vlees, voedselproducenten en supermarkten zijn megaverspillers. Zo gebruikt bijvoorbeeld de Mc Donalds de “kontjes” van tomaten niet op hun hamburgers. Hier wordt in Veghel heerlijke tomatensoep van gemaakt. Zo zijn er vele voorbeelden te noemen. Ik was onder de indruk van dit initiatief en de inspirerende locatie. Zeker een keer gaan kijken. Een aansprekend motto: “Meer smaak, minder waste”. 

Keukenbazen

Van 12 t/m 25 oktober vindt de 2e editie van de Dutch Agri Food Week plaats. Ook dit jaar wordt weer gezorgd voor een inspirerend programma in onze regio. We vinden het van belang om kinderen bewust te maken dat eerlijk, gezond en lekker eten om de hoek verbouwd en geproduceerd wordt en dat samen koken en eten gezellig en leuk is. Daarom organiseren we speciaal voor de Dutch Agri Food Week “Keukenbazen”, de leukste kookwedstrijd van Nederland voor kinderen van 10-12 jaar. In 2015 vond de 1e editie plaats. Op de finaledag riep de vakjury het team van Cuijk unaniem tot winnaar uit. Burgemeester Wim Hillenaar werd hiermee de 1e “Smaakburgemeester van Nederland”. Ik heb begrepen dat alle 19 burgemeesters in Noordoost-Brabant met een team mee zullen doen. Uiteraard ben ik graag van de partij met een team van jonge keukenbazen uit onze gemeente. Op korte termijn worden scholen aangeschreven en volgt er nadere informatie. Zou het niet prachtig zijn als ons team tijdens de finaledag, de “Mega Live KookBattle”, op het hoogste podium zou staan? We gaan ervoor, maar: “Meedoen is belangrijker dan winnen”.

Burgemeester Walraven gemeente Mill en Sint Hubert