27 april is de dag waarop wij de verjaardag van onze koning vieren. In onze gemeente is het al vele jaren een traditie om op deze dag feest te vieren met alle kinderen uit de gemeente en een activiteitenprogramma op te zetten dat ieder jaar weer door de vrijwilligers van Stichting Kinderfeesten voorbereid wordt.

Ook dit jaar was er weer een bonte mengeling van enthousiaste kinderen en hun ouders op het plein voor Myllesweerd. De prachtig versierde fietsen naast de kerk opgesteld, waar de jury beoordeelde welke kinderen voor een prijsje in aanmerking kwamen.
De harmonie in vol ornaat opgesteld op de trappen van Myllesweerd voor het muzikaal opluisteren van de opening van Koningsdag.
Ondertussen druppelden de gedecoreerden uit onze gemeente binnen voor de jaarlijkse ontvangst door het college in de theaterzaal van Myllesweerd.
Sinds enkele jaren worden er in onze gemeente, op initiatief van de Jeugdgemeenteraad, ook jeugdlintjes uitgereikt. Een prachtig initiatief!
Een commissie, bestaande uit jeugdgemeenteraadsleden en de burgemeester, kiest uit de genomineerden de gelukkige ontvangers van een onderscheiding.
Geheel terecht werden lintjes uitgereikt aan een groepje van vier jongens dat had weten te voorkomen dat er brand uitbrak in een woning, aan een jongen die een gevonden hond naar de rechtmatige eigenaar terug heeft gebracht en aan een meisje dat haar slechtziende moeder geweldig veel hielp.
Al deze lintjes meer dan verdiend! Knap staaltje inzet van deze jeugdigen. Daar mogen we trots op zijn. In een gemeente als Mill en Sint Hubert, waar zo ontzettend veel werk verricht wordt door talloze vrijwilligers, wordt je inzetten voor de gemeenschap als het ware al met de paplepel ingegeven. Dat belooft wat voor de toekomst!
Echter, waar je bij deze lintjesregen vraagtekens bij zou moeten zetten, is het feit dat het meisje dat haar slechtziende moeder met heel veel hulp en zorg omringt als mantelzorger wordt omschreven. Kennelijk ziet de overheid (gemeente) dat graag zo.
Prima als kinderen in en om het huis (hun ouders) helpen, klusjes doen en taakjes verrichten die bij hun leeftijd passen.
Maar gaat dit echt de norm worden voor mensen die hulpbehoevend zijn? Een kind dat al op 11-jarige leeftijd mantelzorger voor haar moeder moet zijn?
Klusjes doen oké, maar een kind als mantelzorger: nee.
Wat bijzonder schrijnend is, is dat onze gemeente dit stimuleert en dat zij daar kennelijk trots op is.
En de ballonnen gingen de lucht in...

Wilfried Hermans
CDA Commissielid