Wethouder Erik van Daal

De jeugd heeft de toekomst is een gezegde dat vaak wordt gebruikt. Mijn afgelopen week heeft voor een groot gedeelte in het teken van de jeugd gestaan. Het gezegde waarmee ik mijn column open is dan ook erg toepasselijk.

Informatieavond ‘jongeren en drugs’

Maandagavond vond er in Myllesweerd een informatiebijeenkomst plaats voor alle ouders uit onze gemeente met kinderen in de leeftijd van 11 tot 19 jaar. Deze avond stond in het teken van jongeren en drugs. Maar liefst 100 tot 125 geïnteresseerde ouders waren aanwezig, ondanks de heftige regenbuien die er die dag vielen.
Een medewerker van Kentron Novadic (verslavingszorg) nam de aanwezigen in een interactieve sessie mee in de soorten drugs, de werking ervan, maar vooral ook hoe ouders hierover met hun kinderen het gesprek kunnen aangaan. Want er met elkaar over praten is erg belangrijk. Daarna volgde het ervaringsverhaal van Tom en zijn stiefvader. Een verhaal dat bol stond van persoonlijk leed en intensief drugsgebruik. Gelukkig is Tom nu van de drugs af en wil hij graag zijn ervaringen delen met anderen. Een indrukwekkend en ontroerend verhaal, waar ademloos naar werd geluisterd. De avond werd afgesloten met een paneldiscussie, waarbij aan Novadic Kentron, Sociom, Jeugdpolitie, Merletcollege, de Horecavereniging en de gemeente vragen konden worden gesteld. Een zeer geslaagde avond die nog een vervolg krijgt.

Centrum Jeugd en Gezin 

Woensdag heb ik een hele dag mee mogen lopen met het Centrum Jeugd en Gezin Land van Cuijk (CJG). Dit centrum heeft sinds 1 januari 2015 een nog belangrijkere rol gekregen binnen onze gemeenten. Vanaf deze datum zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Ik ben die dag goed geïnformeerd over het werk van de medewerkers van het centrum, vaak onder groter druk en hoogspanning.
Het CJG wordt ondermeer betrokken bij opvoedingsproblematiek, de gevolgen van een echtscheiding voor kinderen, verslavingsproblematiek van jongeren, maar ook bijvoorbeeld bij eet- en slaapproblemen van zeer jonge kinderen.
Verder mocht ik mee op huisbezoek met medewerkers van het CJG. Hartverscheurend en indrukwekkend zijn de verhalen die ik heb gehoord.
Ik heb een nog groter respect gekregen voor de medewerkers van het CJG. De passie en betrokkenheid waarmee zijn hun werk doen onder vaak moeilijke omstandigheden, verdient een groot compliment.

Wethouder Erik van Daal