Jos van den Boogaart

De Sint is al weer op weg naar huis met Pieten, boot en paard. Het jaarlijkse schoorsteenvegers-klusje hebben ze weer geklaard. Deze vorm van pakket-bezorgen valt nog best wel tegen. Dus hopelijk is iedereen blij met wat hij van Sint heeft gekregen.

Nieuwe straatverlichting op de Markt

En ondertussen zijn de stratenmakers met de bezem en de kruiwagen de laatste randjes van ons nieuwe marktplein aan het afwerken. Ook de nieuwe straatverlichting wordt nu aangesloten en dat is hard nodig want het plein was de laatste weken ’s avonds erg donker. Daar ben ik terecht regelmatig op aangesproken. Want ondanks dat we tijdelijke noodverlichting hadden geplaatst, bleven er donkere hoeken. Dat is zo’n ongemak waar we niet omheen kunnen bij een werk als dit. Als je een compleet nieuw marktplein bouwt op de plek van het oude plein, waarbij het ook gewoon nog in gebruik blijft, dan is het af en toe een beetje behelpen. Zo ook met de straatverlichting. We weten vanaf het begin waar de nieuwe lampen moeten komen te staan en overal zijn ook al meteen de stroomkabels in de grond gelegd. Maar de nieuwe lampen kunnen pas gaan branden als de laatste is aangesloten. Het plaatsen en aansluiten van de nieuwe lantaarnpalen is daardoor voorlopig de laatste klus aan het plein. Voorlopig inderdaad, want achter de schermen bereiden we ons al volop voor op de volgende fase van het Centrumplan: het Maaslandblok. Dat is het deel tussen Albert Heijn en de apotheek. Ook dat wordt weer een flinke verbouwing, maar daar zal het marktplein veel minder last van hebben. Alléén de strook aan de voorzijde van het Maaslandblok, het deel waarvan u misschien al dacht “zijn ze hier iets vergeten”, dat zal straks achter de bouwhekken verdwijnen.

Feestelijke opening

We gaan daarom het nieuwe marktplein feestelijk openen. Dat doen we op vrijdag 16 december om 16.30 uur. Die dag wordt ook weer de jaarlijkse “Winterbeleving” georganiseerd door het Ondernemers Collectief Mill en Ontdek Mill, met een mooi schaatsbaantje op het kerkplein en overal kerstsfeer in de straten en winkels van ons centrum. Ik nodig u van harte uit om bij de opening van het nieuwe marktplein aanwezig te zijn.

Herinneringstegel 100e Vierdaagse

Voordat we het nieuwe marktplein kunnen openen, moet er nog een laatste gat worden gedicht. We hebben aan Burg. Verstraatenlaan namelijk een uitsparing opengelaten waar nog een grote tegel in moet komen liggen. Deze tegel zal een blijvende herinnering zijn aan de doorkomst van de 100e vierdaagse Dwars dur Mill. De vrijwilligers die afgelopen zomer zo enthousiast gezorgd hebben voor dat fantastische feest, vroegen mij enige tijd geleden of er een mogelijkheid was voor een blijvende herinnering in de vorm van een tegel ergens langs de route. Thijsen-Den Brok Betonproducten aan de Rooijendijk was bereid de tegel met inscriptie gratis te maken, dus het ging alleen nog om een geschikte plek. Aangezien het marktplein toch al overhoop lag was een plek zo gevonden. Dus op 16 december om 16.30 zullen de vrijwilligers van Dwars dur Mill aan de slag gaan. Komt dat zien!

Wethouder Jos van den Boogaart