Erik van Daal

De eerste weken van het nieuwe jaar zitten er weer op. Na de periode tussen Kerst en Oudjaar doorgebracht te hebben met familie en vrienden, ben ik op 2 januari weer volop aan de slag gegaan.

Sporter en vrijwilliger van het jaar

De eerste week was vooral gevuld met nieuwjaarsbijeenkomsten. Ook de nieuwjaarsbijeenkomst van onze gemeente. Ik mocht op onze bijeenkomst bekend maken wie de sporter en vrijwilliger van het jaar zijn geworden. Altijd weer een bijzonder gebeuren en voor mij een voorrecht dit te mogen doen. Respect voor alle mooie prestaties op sportgebied en de inzet van vele vrijwilligers die onze gemeente rijk is. Zo zie je maar weer waar een kleine gemeente als de onze groot in kan zijn.

Wmo-consulenten

Vorige week ben ik met een van onze Wmo-consulenten op huisbezoek geweest en heb tijdens dit bezoek een keukentafelgesprek bijgewoond. Tijdens een dergelijk gesprek wordt gekeken naar de situatie van de betreffende persoon. Niet alleen naar hoeveel huishoudelijk hulp bijvoorbeeld iemand nodig heeft, maar er wordt veel breder gekeken. Tijdens het gesprek komen ook onderwerpen als gezondheid, sociale contacten en eenzaamheid aan de orde. Met de betrokkene wordt besproken wat voor hulp en hoeveel hulp en ondersteuning er nodig zijn. Ook wordt er gekeken wat iemand zelf nog kan. Zo wordt er voor elke cliënt op maat zorg en ondersteuning geboden. Mooi ook om te zien met hoeveel passie en betrokkenheid onze mensen dit werk doen.

Vereniging Wilbertoord

Ook hebben we met het college een vergadering van de Vereniging Wilbertoord bijgewoond. Mooi om te zien hoe de inwoners van Wilbertoord staan voor hun dorp en daarvoor ook zelf de handen uit de mouwen willen steken. Zulke gesprekken geven mij altijd weer positieve energie.

Goed ondernemerschap

Deze week hebben we met het college een bedrijfsbezoek gehad bij Lucassen Infra en Grondwerken in Wilbertoord. Dit bedrijf verricht onder meer grondwerk voor grote opdrachtgevers zoals Enexis en BAM en verhuurt containers in de regio, de zogenaamde Lucabak. Prachtig om te zien hoe een bedrijf in relatief korte tijd groeit van een minigraver naar de huidige omvang van meer dan 20 minigravers en verhuur van containers. Ook heeft het bedrijf sinds kort een machine die grond weg kan zuigen. Daardoor voorkom je het risico van beschadiging van leidingwerk bij graafwerkzaamheden. De eigenaar van het bedrijf, Kees Lucassen, gaf tijdens ons bezoek ook aan zijn medewerkers alle mogelijkheden te bieden voor scholing. Een voorbeeld van goed ondernemerschap in onze gemeente.

Bernhoven en Pantein

Verder ben ik op werkbezoek geweest bij het ziekenhuis Bernhoven in Uden en bij Pantein. In Bernhoven hebben we gesproken, samen met enkele zorgverzekeraars, over het vernieuwend concept van medische zorgverlening in dit ziekenhuis. Vernieuwend hierin is vooral de samenwerking die zij zoeken met huisartsen en andere partijen in de gezondheidszorg. Het doel hierbij is om het aantal medische handelingen en de opnameduur in het ziekenhuis zo beperkt mogelijk te houden.
Bij Pantein hebben we gesproken over de zorgverlening binnen onze regio en zijn wij op werkbezoek geweest in het ziekenhuis in Beugen, De Schittering in Haps en het nieuwe zorgcentrum Symphonie in Boxmeer. Heel interessant en leerzaam om hier eens een kijkje in de keuken te kunnen nemen.

Pronkzittingen

Ook het carnavalsgebeuren barst nu in alle hevigheid los. De komende tijd staat in het teken van pronkzittingen. Als eerste hebben we afgelopen weekend de pronkzitting van Sint Hubert mogen aanschouwen. De sportzaal in Sint Hubert was weer omgetoverd in een prachtige Bokkenstal. Prins Mark en prinses Linda en alle overige aanwezigen werd een bomvol, gevarieerd programma van hoog niveau aangeboden. Dat belooft nog wat voor de pronkzittingen in Mill, Wilbertoord en Langenboom. Ik zie er nu al naar uit.